Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Mjesto u kojem ćete uistinu u duši osjetiti mir i dobro
Košljun, otočić ljepote od koje zastaje dah
 

Košljun

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

Ovaj maleni otok od oko 70.000 kvadratnih metara očarat će Vas odmah pri dolasku. 

 

Uz masline i čak 400 vrata mediteranskih biljki dočekat će Vas statua svetog Franje s vukom i  posebni mir koji ćete osjetiti čim kročite nogom na kopno. 

 

Košljun

...

Otočić Košljun nastanjen je još u antičko doba kad je na njemu sagrađen utvrđeni ljetnikovac. Tako dobiva i ime: castellum – Košljun. 

Od 9. stoljeća ovdje se nalazi glagoljaška benediktinska opatija sv. Marije s trobrodnom romaničkom crkvom čiji su temelji pronađeni ispod današnje samostanske crkve.

Na molbu vlasnika otoka, krčkih knezova Frankopana, u 15.stoljeću papa Nikola V. dopušta da u napušteni samostan dođu franjevci iz Krka. Donacijom Ivana Frankopana i kćeri mu Marije Katarine, benediktinska crkva je povećana i obnovljena. Posvećena je Navještenju Marijinu.

Glagoljica, kao stoljetni simbol Hrvata,  krasi i sam ulaz u samostan.  Reljef iznad ulaza u samostan prikazuje obiteljski grb slavne hrvatske obitelji Frankopan i natpis na glagoljici "Mir i dobro".  

 

Zatim ćete ugledati veliku repliku Bašćanske ploče.  

U samoj crkvi poliptih na glavnom oltaru izradio je Venecijanac Girolamo da Santacroce u 16.st.   Iznad oltarnog luka nalazi se prikaz raja, čistilišta i pakla, djelo Francesca Ughetta iz 17 st.  koja je ujedno i najveće ulje na platnu u Hrvatskoj.  

Na šest pobočnih oltara nalaze se slike: Stigmatizacija sv. Franje (Francesco da Santacroce), sv. Diego (fra Josip Rossi), sv. Antun i sv. Karlo Boromejski (Bartolomeo Gianelli); i sv. Petar Alkantarski (Franjo Jurić). Gospin oltar ima kip iz 16. stoljeća i povezan je s nekad brojnom bratovštinom. Uz nju je bila vezana “posujilnica” za pomaganje i obranu siromašnog naroda od lihvara. Djelovala je ovdje za čitav otok Krk od 17. do 19 stoljeća.

Klaustar datira  iz 16./17.stoljeća.

 

 

Kapelice su  posebna ljepota Košljuna

Prva na putu od pristaništa je Sv. Porođenja s vrijednim baroknim kipovima. U šumi je kapela Sv. Križa  pred kojom su postaje križnog puta u obliku tlocrta Jeruzalema. U toj se kapelici nalazilo čudotvorno raspelo koje je proplakalo 25. ožujka 1723., a koje je nošeno u procesijama za kišu. Ono se danas čuva u sakralnoj zbirci. Kapela i križ prvi put se spominju u 16.st.  

 Ozidanim puteljkom prema jugu stiže se do  kapelice sv. Franje,  a zatim  puteljak vodi  do špilje Gospe Lurdske podignute 1914. godine.

Samostanska je knjižnica najstarija i najveća na otoku Krku s fondom od oko 30.000 knjiga,  od kojih do 100 inkabula.  

Na otočiću se također nalaze arheološka te vrijedna etnografska zbirka

Flora i fauna je također lijepo prikazana.  Tako su na  Košljunu nađene 151 vrsta gljiva i zašticena park šuma, maslinik i vrt samostana. Svi izložni predmeti su nađeni na otoku Krku i sačuvani su zalaganjem i trudom franjevaca. Krajem 19.st. djelovala je i gimnazija na Košljunu.  

 

Otočić  ljepote od koje  zastaje dah i koji trajno čuva simbole hrvatskog nacionalnog identiteta. 

Mjesto u kojem ćete uistinu u duši osjetiti,  kao što i sam natpis na ulazu kaže, mir i dobro. 

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: 1. DPCM / N.P.Kristina

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 249 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr