Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Kraj u kojem  se skladno isprepleću divljina, ponos, prkos, a u isto vrijeme toplina, junaštvo, poštenje - baš po hajdučki
OTKRIJTE RAJ TIŠINE - VRLIČKI KRAJ
 

Vrlika

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

 

Ima li ljepše romantične priče od one kad znaš da te netko voli zbog tebe, a ne tvog bogatstva. Upravo u ovom libretu Milana Begovića o bogatom momku, koji se prerušio u siromaha tražeći pravu ljubav,  najpoznatije opere Jakova Gotovca, pronašla sam uvodni brand i magnet za Vrliku. Ujedno radnja opere govori i o lakovjernosti,  hrabrosti i  dovitljivosti Ere.

 

Ova, najpoznatija hrvatska  opera, prikazuje se svako ljeto ispred čuvene česme iz 19. stoljeća u samom centru gradića.

...

Vrlički kraj krasi  predivna dolina s pogledom na Peručko jezero, vrhovi Dinare i Svilaje te utvrda  Prozor podno koje se smjestio ovaj gradić.  Utvrdu   je sagradio bosanski vojvoda i splitski herceg  Hrvoje Vukčić Hrvatinić u 14.st.  Iz same titule hercega dalo bi se puno toga zaključiti, no o tom drugom prilikom. Svakako je zanimljivo spomenuti kako  je poljski kroničar opisao hercega na jednom viteškom turniru i hercegove ljude kao ''okretne i srčane, visoka i vitka stasa.''

Utvrda Prozor je imala posebnu ulogu u mletačko-osmanskim sukobima. Naime,  kroz 16. i 17.st. Vrlika je bila pod Osmanlijama, a mletački izvori govore o  samo 40-ak vojnika u njoj, što ukazuje da se nisu previše bojali napada.

 

 

Ispod utvrde razvijalo se sjedište nahije  pa  nam tako pisani izvori otkrivaju priču o  naselju, trgovinama, održavanju sajmova i gradnji džamije. Istodobno su zabilježene brojne migracije iz Bosne zbog nasilnog provođenja islamizacije, a koja je nastavljena i nakon oslobođenja u 17.st. pa su Mlečani pridošlicama, većinom iz Rame, dodjeljivali zemlju u zamjenu za vojnu službu.  Godine 1715. tvrđava ponovno pada u ruke Osmanlija koji su tad počinili strašne zločine nad stanovništvom, a nekoliko godina kasnije je  vraćena pod mletačku upravu.

Centrom Vrlike dominira Crkva Gospe od Ružarija pokraj koje se nalazi kip fra Filipa Grabovca, profesora, pjesnika, dobročinitelja, kapelana za hrvatske  vojnike u mletačkoj vojsci, domoljuba. Bio je ''oštra pera'' pa je tako zbog svoje direktnosti o teškom položaju Hrvata  i nepravednosti Mletaka bio uhapšen i osuđen kao buntovnik i veleizdajnik, a  većina njegovih knjiga zapaljena.

I danas se u narodu citira njegova pjesma iz Cvita razgovora naroda i jezika iliričkoga aliti hrvatskoga i najpoznatiji stih: ''Kad kralj 'oće da kog srve tad Rvate meće prve, a dobitak kad se dili, tad pitaju: ''Gdi ste bili?''... nešto niže se nalazi grkokatolička crkva Presvete Trojice iz 19.st. sagrađena u neoromaničkom stilu.

 

 

Ovaj maleni gradić posjetio je i sam car Franjo Josip u 19.st. i dojmove zapisao u svom dnevniku. Odsjeo je u Podosoju koji se caru jako dopao i nazvao ga Schonbrunom. 

Svakako je nezaobilazan i izvor rijeke Cetine  kao najljepši i najposebniji prirodni biser ovog kraja (ne propustiti), čuveno ''oko''  pokraj kojeg se nalazi hram Vaznesenja Gospodnjeg,  a u blizini i   zanimljivi tzv. Pločasti most , izgrađen od stećaka,  iz 15.st.

 

 

U blizini izvora rijeke Cetine  se nalazi i crkva sv. Spasa,  jedna od  najznačajnijih predromaničkih hrvatskih građevina iz 9. stoljeća. Zvonik ove crkve je najstariji očuvani zvonik  u srednjovjekovnom graditeljstvu naše zemlje. Na prostoru oko crkve nalazi se veliko groblje koje će Vas možda i šokirati. Crkva svetog Spasa je uistinu  pečat i simbol  burne povijesti našeg naroda. Svakako Vas pozivam da otkrijete tajnu očuvanja vrijedne hrvatske predromaničke crkve koja je zanimljiva i neobično kontroverzna.

Upravo ovdje,  u vrletima Dinare, skrivao se  i nadaleko slavljeni hajduk Andrijica Šimić uz ostale vrličke hajduke Petkovića, Burila, Ćorića i Dražića.  

Zanimljiv je ovo kraj u kojem  se tako skladno  isprepleću divljina, ponos, prkos, a u isto vrijeme toplina, junaštvo, poštenje - baš po hajdučki.  Ovdje su ratovi uvijek ostavljali bol, zgarišta i tugu  pa je  tako i u Domovinskom ratu Vrlika pretrpjela okupaciju, progonstvo i pljačku, a oslobođena je operacijom Oluja.

Pa ipak,  nakon teške  prošlosti i borbe za svaki metar ove zemlje  pomalo je  melankolično gledati kako se danas ovaj  gradić suočava sa smanjenjem broja  stanovnika i odlaskom čitavih obitelji trbuhom za kruhom.

Uvijek tvrdim kako dušu svakom kraju daju ljudi. Sudeći prema narodnim  običajima uistinu se može reći da je duša vrličkog naroda bogata. Od  raskošne  vrličke nošnje, čuvara Kristova groba do UNESCO-vog nijemog kola i ojkavice... a nećete ostati ni gladni.  Gastronomska ponuda Vrlike nudi ribe  iz Peručkog jezera, razna jela od mesa, tradicionalna jela: puru s talagom (talog od pravljenja masla uz kukuruzno brašno), čuvene vrličke  uštipke s pršutom, pečenicom i slaninom te kolač pandišpanju  koju je  i poznata kuharica Dika Radica Marjanović opisala kao ''vrlički narodni kolač''.

 

 

 

Naravno,  možete uživati  i u jahanju, vožnji quadovima, biciklima, ribolovu, lovu, penjanju, jeep safariju, planinarenju,  predivnoj prirodi, ljekovitom bilju, ali nadasve miru koji  će Vas, nakon što otkrijete ovaj kraj, sigurno  privući da se Vrlici vraćate više puta...

 

 

Hvala Jošku Režiću i njegovoj obitelji na toplini i gostoprimstvu , kao i prijateljima Tomislavu Veiću , Jurici Galiću Juki  i Nenadu Mlinariću - Mlinki na  izradi  pomoći i  autorskim pravima  za video i fotografije.

 

Za kraj današnje kolumne, uz  rakije Destilerije Išo, tajno narodno oružje protiv svih bolesti,  koje su nas kvalitetom oduševile i postale jedna od  naših asocijacija na Vrliku - zdravi i veseli bili!

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: DPCM

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

Trenutno posjetitelja

Imamo 194 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com