Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Jeste li znali da su naši Vinkovci najstariji grad u Europi?
Posjetili smo Vinkovce - nepokoreni grad i kolijevku europske civilizacije
 

Vinkovci

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

Vinkovci

 

"Milovo sam garave i plave,

Dosta cura za života svoga,

Al što tebe – to nijednu tako,

Curo draga iz sokaka moga.

¤

Tarabe sam rad˘ tebe preskako,

Po baštinskih skrivao se kuti,

I kad jasmin i kad dunje mire

I kad lišće i vene i žuti…

¤

Tebi curo šuljo sam se kradom

Kroz straže oca ti i maje,

Kruhom pito lajava Garova,

Dok ti vrele kradoh poljubljaje…

¤

Čak i danas ja ti drhćem, čeznem

Vazda željan zagrljaja tvog

Pregorjet te ne znam i ne mogu,

Curo draga iz sokaka moga." 

 

Svaki put kad mislima otputujem u Vinkovce, prvo se prisjetim ove pjesme Ivana Kozarca, šetnice uz Bosut i  Krnjaša – jedine preostale šokačke ulice u Vinkovcima.

 

Pjesma je to koju je pjesnik posvetio Vinkovčanki Mariji Kozarac, udanoj Guttman, svojoj lijepoj rođakinji. Ta ljubav  je morala završiti Marijinom udajom za drugoga, obzirom mu je bila rođakinja.  

...

Naravno da je ova romantična, zabranjena, vedra i tragična ljubav digla poprilično prašine za ono doba.

Kozarac je bolovao je od tuberkuloze i umro u dvadesetpetoj godini.  

Marija je nadživjela svoga voljenog rođaka punih 69 godina. Slavonska verzija Romea i Julije.. 

 

Vinkovci

 

Nažalost, u Domovinskom ratu je pogođena knjižnica u Vinkovcima u kojoj je izgorjelo 85.000 knjiga, među kojima i rukopisna ostavština Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića... 

U mom posjetu Kozarčevoj kući dočekala me dramska skupina  Kazališta Mika Živković iz Retkovaca,  prava "živuća povijest" tamburice,  rakija i tradicijska poslastica "poderane gaće",  dok je iza cvijeće sa stabla badema milovalo sve goste. 

 

Vinkovci

 

Ambijentalni prikaz slavonske duše. Naravno, nije prošlo ni bez Đuke Begovića,  najpoznatijeg bećara,  također lika iz Kozarčeve knjige.

 

Moram priznati da nakon ovakvog uvoda ulaz u samu kuću iznenadi, budući su u istoj prikazani iskopi koji sežu u daleku prošlost, daleko prije Kozarca. 

 

 

No, jeste li znali da su upravo Vinkovci najstariji grad u Europi? 

I to onaj u kojem se u kontinuitetu živi više od 8300 godina. Lokalitet je starčevačke kulture, sopotske kulture (5050.-3950. g. pr. Kr), lasinjske kulture (3500 g.pr.Kr), vučedolske kulture (3000 g. pr. Kr.) i vinkovačke kulture (2300 g.pr.Kr.), što dokazuje itekakvu razvijenost ovog kraja.  Bogatstvo je to koje otkriva Gradski muzej Vinkovci uz nalaze iz mlađega brončanog, zatim  željeznog doba, sve do Colonia Aurelia Cibalae (naziva Vinkovaca u doba Rimskog carstva.)  

I naravno spektakularnog  najstarijeg europskog kalendara koji datira 2.600 godina prije Krista - Oriona.  

 

Ukoliko Vam ovo ne djeluje spektakularno, napomenuti ću da je Orion stariji oko 400-500 godina od Stonehenge-a i tehnološki razvijeniji i napredniji.  

Kulture koje sam nabrojala predstavljaju prvu serijsku proizvodnju metala u svijetu, prvu organiziranu vojsku u  Europi (vučedolska kultura - čak 60 pronađenih jednakih sjekira),  prvo pismo u Europi. Vinkovci se također smatraju nalazištem prve kuće s temeljima iznad zemlje.

Bez lažne  skromnosti i s argumentima - grad kolijevka civilizacije u Europi.  

 

Nezaobilazno prošećite  korzom u lijepoj baroknoj jezgri u centru Vinkovaca i Trgom bana Josipa Šokčevića uz park i crkve sv. Euzebija i Poligona.  

 

Vinkovci

 

Ban Josip Šokčević  se zalagao za jačanje hrvatskog jezika u upravi, poticanje gospodarskog života, gradnju glavnih željezničkih pruga. Pokušao je i s Eugenom Kvaternikom ustrojiti Hrvatsku pravoslavnu Crkvu radi očuvanja jedinstva hrvatskog naroda, no nije uspio.  

Puno je toga što bi se moglo napisati o Vinkovcima,  a ne stane u samo jedan članak.  

 

Kad  već spomenuh željezničku prugu,  jeste li znali da  se i  "Ubojstvo u Orient Expressu’,  svjetskom bestseleru Agathe Christie, odvija  oko Vinkovaca?  Stoga  je upravo vlak detalj koji može privući brojne turiste u Slavoniju.  

Također,  iz vinkovačkog kraja,  preciznije Privlake,  je  porijeklo i svjetske face,  Mirka Filipovića,  Cro-Cop-a,  čija popularnost je bila jedna od velikih reklama za Hrvatsku, pogotovo u Aziji.   

 U Domovinskom ratu Vinkovci su bili nepokoreni grad na "vratima Hrvatske".  Uz mjesto Nuštar, ključna točka prijema proboja hrvatskih vojnika i civila nakon pada Vukovara,  a na okupiranom dijelu bivše općine Vinkovci u jesen 1991. stoji  podatak o najvećoj koncentraciji oklopa JNA: 320 tenkova i 250 borbenih vozila. Neka se nikad ne ponovi,  ali i ne zaboravi... 

 

Za kraj teksta o ovom ponosnom gradu, svi znaju da su Slavonija, Baranja i Srijem simbol gostoprimstva i gastronomije

To se ne propušta. Posebno kulen, čiji su proizvođači također dio turističke ponude. Baš kao ni večera uz tamburaše i nezaobilaznu "Gori lampa nasred Vinkovaca", a bome ni slastice u kavani  i restoranu Orion.  

U susret "Vinkovačkim  jesenima" - hrvatskom folklornom festivalu s preko 50 godina tradicije, najvećem i najpoznatijem kulturnom događaju kontinentalnog dijela Hrvatske. 

 

Vinkovci

 

Hvala kolegi Ivici Šandrku na predstavljanju svog grada s puno srca, kao i pomoći u pisanju ovog članka.  Jer samo lokalni turistički vodič može prenijeti emociju svog kraja.

 

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: 1. DPCM / N.P.Kristina

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 513 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com