Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Otkrijte pravu dalmatinsku idilu, "hrvatsku Mikenu"!
ŠKRIP - NAJSTARIJE MJESTO NA OTOKU BRAČU
 

Škrip

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

 

 

Maleni Škrip smješten je u unutrašnjosti Brača i najstarije je mjesto na otoku s gotovo 5000 godina kontinuiteta života i dugom povijesti.

 

Ime Škrip potječe od grčke riječi scirphai,  što znači - kamen vapnenac.

...

U njemu se nalazi i Muzej otoka Brača (smješten u Radojkoviča kuli). Ova kula je izgrađena na nekadašnjim temeljima rimskog mauzoleja, a dio ilirskih kiklopskih megalitskih  bedema, koja je uistinu impresivna, može se razgledati u dvorištu muzeja.

 

Škrip

 

Naziv ovog načina zidanja potječe od kiklopa, grčkih jednookih divova za koje se vjerovalo da su jedini bili u stanju podizati i graditi zidine od kamenih mega-blokova koji često teže nekoliko tona,  samo su neznatno obrađeni, te spojeni u zid "u suho", bez veziva.

Obzirom da ni danas ne znamo kako su, pretpostavlja se Iliri, nosili takve blokove u Škrip, mjesto uvijek odiše mističnošću, no ujedno i pravim dalmatinskim štihom uz tradicijske kuće s kamenim bijelim krovovima, pogledom,  mirisom ljekovitog bilja, tišinom koju  prekida samo pjev  ptičica i cvrčci.

Prava dalmatinska idila.

 

Škrip

 

U bogatom muzeju u Škripu  nalaze se brojni rimski nadgrobni spomenici, žrtvenici kao i predmeti iz novije bračke prošlosti.  

Prema legendi, u mauzoleju (u sklopu muzeja) su pokopane  Priska i Valerija, supruga i kćer cara Dioklecijana.

U središnjem dijelu ovog malog mista nalazi se crkva sv. Jelene iz 18. stoljeća  uz glavni oltar s kipovima Ivana i Mojsija te baroknim pročeljem s Kristovim kipom na vrhu. U pročelju se nalazi i velika  rozeta ispod koje je kip Bogorodice.  

Posveta svetoj Jeleni Križarici nije slučajna. Prema pučkoj tradicijskoj legendi vjeruje se da je Jelena Križarica, majka cara Konstantina, (cara koji je ugledao znak Križa  i slova "In hoc signo vinces" prije bitke u kojoj je pobijedio i zatim proglasio edikt o toleranciji prema kršćanima te tako prekinuo krvoločne stoljetne progone)  rođena Bračanka,  pa je i ovaj zanimljivi detalj tema istraživanja brojnih povjesničara i ponos mještana malenog Škripa.  

U Škripu se nalazi i lijepi dvorac Cerinić iz 16. stoljeća,  a u blizini i prava turistička atrakcija - Muzej uja, uvršten u popis kulturnog dobra RH,  dio "Culinary heritage" mreže, u kojoj se možete upoznati s tradicionalnom preradom maslina na otoku Braču, kupiti domaće maslinovo ulje, autohtone bračke suvenire.

 

Škrip

 

Svakako ne propustite kušati paštetu od masline tajne recepture obitelji Cukrov, vlasnika muzeja,  kao i odličan liker od masline, domaće džemove, specijalnu vrstu keksa napravljenu u kombinaciji maslinova ulja i meda,  i naravno,  vrhunsko maslinovo ulje. 

Sama uljara je  utemeljena 1864. u tradicionalnoj bračkoj kući iz 17 st. Proširena je i opremljena početkom 20. st. prešom iz tvornice Thomas Holt iz Trsta. 

 

Škrip

 

Mjesto je to u kojem će Vas dočekati topla obiteljska atmosfera i draga,  topla obitelj Krune i Katje Cukrov. Kruno je i hrvatski branitelj, pripadnik Alfi,  koji se iz metropole vratio u mjesto svojih korijena, prelijepi Škrip.  

 

I to nije sve!  U blizini se nalazi i napušteni rimski kamenolom iz kojeg  se vadio kamen za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu, no više od svega privući će Vas toplina ljudi,  autentičnost cijelog mjesta i mir.

 

Škrip

 

Otkrijte otok Brač, njegovo najstarije mjesto bogate povijesti i uživajte u ljepoti,  okusima i mirisima ovog malenog autentičnog dalmatinskog malog mista,  nazivano "hrvatska Mikena" i još uvijek nedovoljno reklamirano kao kulturno-turistička destinacija. 

 

Hvala  prijatelju i kolegi, turističkom vodiču Linu Ursiću, kojeg od milja zovemo i "bračka enciklopedija", na pomoći pri pisanju ove kolumne.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: 1. DPCM / wikimedia / Muzej uja

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 202 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com