Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Granatiranje je prijavljeno s obje strane nekoliko sati nakon posljednjeg sporazuma za ublažavanjem konflikta

 
Armenija
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Armenija i Azerbajdžan još jednom su u subotu jedna drugu optužile za bombardiranje stambenih područja, usprkos dogovoru da će izbjegavati namjerno ciljanje civila u i oko planinske enklave Nagorno Karabah.

 

Granatiranje je prijavljeno s obje strane nekoliko sati nakon posljednjeg sporazuma za ublažavanjem konflikta, koji je dogovoren nakon pregovora u Ženevi između ministara vanjskih poslova dviju zemalja i izaslanika iz Francuske, Rusije i SAD-a.

...

Sporazum sa supredsjedateljima Skupine Minsk Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) trebao je biti četvrti po redu pokušaj prekida vatre od početka sukoba 27. rujna. Broj žrtava u najgorim ratnim sukobima na južnom Kavkazu u posljednjih 25 godina prešao je 1000 i vjerojatno je puno veći.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, no naseljen je i nalazi se pod kontrolom etničkih Armenaca. Oko 30 tisuća ljudi ubijeno je u ratu između 1991. i 1994. godine u regiji.

Služba za hitne slučajeve i spašavanje Nagorno Karabaha rekla je da je pod paljbu došla središnja tržnica u Stepanakertu, najvećem gradu enklave, i da su njezini veliki dijelovi spaljeni.

Shushan Stepanyan, glasnogovornica armenskog ministarstva obrane, također je rekla je da je nekoliko civila ozlijeđeno u napadima na strateški grad Shushi, 15 kilometara južno od Stepanakerta.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane zanijekalo je obje optužbe. Rečeno je da su regije Terter, Aghdam i Aghjabedi došle pod paljbu, kao i Gubadi, grad između enklave i iranske granice kojeg je ovaj tjedan zauzela azerbajdžanska vojska.

Više od 1000 boraca iz vojske Nagorno Karabaha izgubilo je život. Azerbajdžan nije objavio podatke o svojim ratnim žrtvama, dok Rusija procjenjuje da je na svakoj strani oko 5000 poginulih.

Primirja nisu uspjela zaustaviti borbe, a posljednjem je posredovao američki državni tajnik Mike Pompeo prošlu nedjelju u Washingtonu.

Skupina Minsk OESS-a rekla je da su se Armenija i Azerbajdžan također dogovorile razmijeniti tijela boraca te da će unutar tjedan dana dostaviti listu zatvorenika, s namjerom eventualne razmjene.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 292 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com