Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Zabrinutost nakon nasilnih prosvjeda u kolumbijskome gradu Caliju, u kojima je smrtno stradalo 14 ljudi

 
Kolumbija
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava izrazila je u nedjelju zabrinutost nakon nasilnih prosvjeda u kolumbijskome gradu Caliju, u kojima je smrtno stradalo 14 ljudi, te je pozvala na dijalog i na neovisnu istragu.

 

Kolumbijska vojska je, u skladu sa zapovijedima predsjednika Ivana Duquea, u subotu počela s razmještajem tisuću vojnika u Caliju, trećemu po veličini gradu u državi i žarištu protuvladinih prosvjeda, nakon sukoba između prosvjednika, policije i naoružanih civila.

...

"Nužno je da se odmah, na nepristran, učinkovit, neovisan i transparentan način provede istraga svih umiješanih u ovo nasilje, koje je završilo ranjavanjima i smrtnim ishodima, a to se odnosi i na državne dužnosnike. Potrebno je utvrditi tko je odgovoran", rekla je Michelle Bachelet.

Iz njezina je ureda priopćeno da je od petka u sukobima smrtno stradalo 14 osoba, a 98 ih je je ranjeno, među kojima ih je 53 ozlijeđeno u pucnjevi.

Dvije su osobe u Caliju ubijene kad je agent istražne jedinice ureda državnog tužitelja otvorio vatru na civile, nakon čega je i sam poginuo. 

Nasilje je izbilo mjesec dana nakon vala masovnih prosvjeda potaknutih nerealiziranom provedbom plana o poreznoj reformi i zbog zastoja u pregovorima između vlade i štrajkaškog odbora.

Plan porezne reforme trebao je provesti desno orijentirani predsjednik države Ivan Duque, želeći tako povećati PDV i osnovicu poreza na dohodak.

"Ovi događaji jako nas zabrinjavaju, osobito s obzirom na napredak postignut tijekom dijaloga o socijalnim nemirima koji su izbili prije mjesec dana, nakon početka nacionalnog štrajka", rekao je šef UN-a za ljudska prava.

Bivša čileanska predsjednica i UN-ova visoka povjerenica Bachelet pozvala je sukobljene strane da "prekinu sve oblike nasilja, uključujući vandalizam" te je istaknula da se rješenje može postići jedino dijalogom.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 312 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com