Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Putin se ne obazire na izjave zapadnih čelnika"

 
Rusija - Ukrajina
 

 

Novosti iz svijeta

 

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak kako je uvjeren da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o invaziji na Ukrajinu te da, iako još ima prostora za diplomaciju, očekuje da će Rusija napasti susjednu zemlju u idućim danima.

 

Rusija je više puta negirala optužbe da se priprema za invaziju na Ukrajinu.

...

Putin se ne obazire na izjave zapadnih čelnika, rekao je Peskov za javnu televiziju Rusija 1.

- Činjenica je da to izravno dovodi do povećanja napetosti. Kada dođe do maksimalne eskalacije napetosti, kao što je sada slučaj na liniji razgraničenja (u istočnoj Ukrajini), svaka iskra, svaki neplanirani incident ili svaka manja neplanirana provokacija mogu prouzročiti nepopravljive posljedice, istaknuo je Peskov.

- Dakle, sve ovo ima, odnosno može imati, štetne posljedice. Svakodnevna objava datuma ruske invazije na Ukrajinu vrlo je štetna praksa, dodao je.

 

Bjeloruska oporba osuđuje zadržavanje ruskih trupa u Bjelorusiji

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska osudila je u nedjelju zadržavanje ruskih trupa u Bjelorusiji zbog vojnih vježbi, smatrajući tu odluku prijetnjom suverenitetu zemlje.

- Prisutnost ruskih vojnika na našem teritoriju krši Ustav ove zemlje, kao i međunarodno pravo te ugrožava sigurnost Bjelorusije i cijele regije", rekla je Tihanovska koja živi u egzilu EU-u.

U njezinu priopćenju stoji da bi Bjelorusija mogla "biti uvučena u tuđi rat i pretvorena u zemlju agresora. Optužila je bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je "potporu Kremlja platio suverenitetom" vlastite zemlje.

- Zahtijevamo hitno povlačenje ruskih trupa s našeg teritorija", rekla je Tihanovska, zahtijevajući da se ovaj problem iznese pred Vijećem sigurnosti UN-a i da se uvedu nove sankcije Minsku.

Blizak saveznik Moskve u krizi sa Zapadom, Bjelorusija je najavila da će ruske trupe, koje se od 10. veljače nalaze na njezinu teritoriju zbog vojnih manevara (koji bi trebali završiti u nedjelju), ostati ondje zbog drugih sličnih vježbi.

Minsk je, kao i Moskva ranije uvjeravao javnost da će se 30.000 vojnika prisutnih u Bjelorusiji vratiti u svoje vojarne odmah po završetku vojnih vježbi započetih u veljači.

Bjelorusija svoju odluku opravdava izbijanjem nasilja u susjednoj Ukrajini između snaga Kijeva i proruskih separatista koje podupire Moskva.

Unatoč najavama o povlačenju, Rusija je optužena za gomilanje oko 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama zbog invazije na Ukrajinu.

Washington uvjerava javnost da Moskva traži povod za rat te da bi nasilje na istoku moglo poslužiti kao izlika.

 

 

Ukrajina smatra da je vrijeme da se uvedu sankcije protiv Rusije

 

Vrijeme je da Zapad uvede barem dio sankcija koje je pripremio protiv Rusije, rekao je u nedjelju ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Rusiju treba odmah zaustaviti. Vidimo kako se događaji odvijaju, izjavio je Kuleba.

Njegova je izjava slijedila ubrzo nakon što su Rusija i Bjelorusija odlučile produljiti vojne vježbe u blizini ukrajinske granice. Zapadni čelnici upozoravaju na skoru rusku invaziju dok se sukobi pojačavaju u istočnoj Ukrajini.

Vrijeme je za djelovanje. Službeno izjavljujem da postoje svi razlozi da se odmah može provesti barem dio sankcija pripremljenih protiv Rusije, rekao je Kuleba na brifingu na Münhenskoj konferenciji o sigurnosti.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina/HRT

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 465 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com