Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Glavna prijetnja po stabilnost BiH dolazi iz Republike Srpske čije vlasti idu "vodi opasnim putem podjela"

 
Britanski veleposlanik: London razmatra uvođenje sankcija političarima iz BiH
 

 

Novosti iz svijeta

 

Velika Branija dijeli zabrirnutost zbog stalnog jačanja napetosti u BiH i spremna je pridružiti se politici sankcioniranja političara koji su za to odgovorni, potvrdio je u ponedjeljak britanski veleposlanik u BiH Matthew Field.
 

U intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" Field je kazao kako vlada u Londonu upravo razmatra moguće poduzimanje konkretnih mjera u odnosu na BiH, uključujući nametanje sakcija. Takve bi mjere, kako je pojasnio, trebale biti rezultat usuglašenog pristupa s drugim partnerima iz međunarodne zajednice.

...

"Sankcije nisu čarobni štapić, ne mogu riješiti sve izazove s kojima se ova zemlja suočava no mogu biti koristan način supotstavljanja onima koji vjeru­ju da mogu djelovati ne­kažnjeno", kazao je Filed.

Istaknuo je kako glavna prijetnja po stabilnost BiH dolazi iz Republike Srpske čije vlasti idu "vodi opasnim putem podjela". Takva politika, kako je kazao britanski veleposlanik, može dovesti samo do sve veće izolacije RS a posljedice će osjetiti građani tog entiteta.

"Ne možemo i nećemo dopustiti zlonamjernim akteri­ma da podijele ovu zemlju niti da unazade napredak postignut u posljednjih 26 godina", kazao je Field.

SAD je ranije ovog mjeseca nametnule sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovom pravnom savjetniku Milanu Tegeltiji označivši ih odgovornima za pokušaje rušenja ustavnog poretka BiH, ali i za umiješanost u korupciju.

Neke od najutjecajnijih članica Europske unije, poput Njemačke, snažni su zagovornici uvođenja sankcija političarima iz BiH koji dovode u pitanje opstanak te države no na razini Unije još nema odluke o tome hoće li se takve kaznene mere uvoditi.

Vlasti RS predvođene Dodikom naznačile su kako unatoč sankcijama neće odustati od planova za donošenje zakona kojima bi se s države na entitet prenijele ovlasti na planu obrane, pravosuđa i prikupljanja poreza i carina. Prijedlozi takvih zakona mogli bi biti poslani na razmatranje i usvajanje parlamentu RS već u veljači.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 594 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com