Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Vojska uvodi izvanredno stanje

 
Mjanmar
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Najmanje 18 osoba ubijeno je u Mjanmaru u prosvjedima protiv vojnog puča u nedjelju, jednom od najkrvavijih dana od početka prosvjeda protiv "nepravedne diktature", a hunta je u nedjelju uvela izvanredno stanje u dijelu najvećega grada Yangona.

 

Hunta na vlasti u Mjanmaru uvela je u nedjelju navečer izvanredno stanje u dvjema općinama na širem području Yangona, izvijestila je državna televizija.

...

U Yangonu, gospodarskom središtu zemlje, u općini Hlaing Tharyar policajci i vojnici sukobili su se s prosvjednicima naoružanim palicama i noževima, koji su se skrivali iza provizornih barikada i razbježali se kada su sigurnosne snage zapucale.

"Mogu potvrditi da je 15 ljudi izgubilo život", rekla je liječnica za AFP, dodajući da je obradila petnaestak ozlijeđenih osoba i da očekuje da će broj mrtvih rasti.

Taj je broj podcijenjen, misli Udruga za pomoć političkim zatvorenicima koja prati broj uhićenih i poginulih nakon državnog udara.

Kinesko veleposlanstvo u Mjanmaru objavilo je na svojoj mrežnoj stranici da je mnogo kineskih zaposlenika ozlijeđeno i blokirano jer su dvije tvornice u okrugu Hlaingthaya u Yangonu opljačkane i uništene.  

Veleposlanstvo je odmah zatražilo da se hitno zajamči sigurnost kineskih državljana u situaciji koju naziva "vrlo ozbiljnom". 

Dodaje da je oglašeno upozorenje Kinezima u Mijanmaru  no ne navodi pojedinosti o ozljedama kineskih zaposlenika, prenosi Reuters. 

Mediji su objavili da je potvrđena još jedna smrt u četvrti Tamwe u Yangonu kada su stotine prosvjednika htjele zapaliti policijsku stanicu, zbog čega su vlasti zapucale ne bi li ih rastjerale.

Slični kaotični prizori mogli su se vidjeti tijekom čitavog dana i u drugim dijelovima zemlje. Tako je u gradu Hpakantu, na sjeveru, jedna osoba ubijena hitcem iz vatrenog oružja te jedna žena.

Huna je proglasila izvanredno stanje u dvije četvrti najvećega grada Yangona 

Hunta predaje "upravnu i pravosudnu vlast u prilikama izvanrednog stanja regionalnom zapovjedniku Yangona kako bi (...) uspješnije jamčio sigurnost, vladavinu prava i mir", izvijestio je televizijski voditelj.

Mjanmar je u kaosu od 1. veljače kada je vojska izvela puč i zaustavila napore prema demokraciji nakon gotovo 50 godina vojne vladavine zbog čega su slijedile osude zapadnog svijeta, a u susjedstvu vlada sve veća zabrinutost. 

Preuzimanje vlasti vojska opravdava tvrdnjom da su izbori u studenom, koje je premoćno osvojila Nacionalna liga za demokraciju (NLD) čelnice Aung San Suu Kyi, obilježeni prijevarom te je čelnicu svrgnula i optužila za korupciju.

Skupina za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila je vojsku za uporabu borbenih taktika protiv prosvjednika. 

Međunarodni pritisak raste - zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala, a Ujedinjeni narodi kazali su da vojska vjerojatno čini zločine protiv čovječnosti.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 135 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com