Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"EU treba preuzeti više odgovornosti za svoju sigurnost"

 
EU
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Čelnici država članica EU-a potvrdili su u petak da žele djelovati na jačanju kapaciteta kako bi Unija mogla biti autonomnija u području sigurnosti i obrane te u zaštiti svojih interesa i vrijednosti.

 

“Želimo promicati interese i vrijednosti Europske unije te njezinu otpornost i pripravnost kako bi se učinkovito mogla suočiti sa sigurnosnim prijetnjama i izazovima”, kaže se u zajedničkoj izjavi nakon završetka virtualnog sastanka na vrhu.

...

Čelnici država članica u četvrtak su na virtualnom samitu razgovarali o epidemiološkoj situaciji i koordinaciji borbe protiv pandemije koronavirusa, a u petak su raspravljali o sigurnosnim i obrambenim pitanjima te o odnosima s južnim susjedima. 

“Potvrdili smo, suočeni s globalnim nestabilnošću, da EU treba preuzeti više odgovornosti za svoju sigurnost”, ističu čelnici EU-a.

U raspravi o sigurnosti i obrani čelnicima država članica EU-a pridružio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Od 27 članica EU-a, njih 21 su u članice NATO-a. EU i NATO su zajedničkim izjavama 2016. i 2018. dogovorili jačanje suradnje u 74 područja od zajedničkog interesa.

Članice EU-a ističu da ostaju privržene suradnji s NATO-om te pozdravljaju spremnost nove američke administracije predsjednika Joea Bidena za obnovu snažnog transatlantskog partnerstva.

Šefovi država ili vlada zadužili su Komisiju da do listopada ove godine predstavi program za jačanje istraživanja, razvoja tehnologije i inovacija i smanjenje strateške ovisnosti u kritičnim tehnologijama i proizvodnim lancima.

Članice EU-a žele pojačati suradnju u području obrane i sigurnosti, povećati investicije u obranu i jačati civilne i vojne sposobnosti te operativne sposobnosti.

Čelnici su se suglasili oko potrebe za većom suradnjom i koordinacijom na sprječavanju i obrani od hibridnih prijetnji i dezinformacija, između ostaloga, uključivanjem privatnog sektora i relevantnih međunarodnih aktera.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 356 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com