Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Sud je presudio da Rusija udovici Aleksandra Litvinenka mora isplatiti 100.000 eura za duševne boli

 
Rusija odgovorna za ubojstvo bivšeg špijuna Litvinenka
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u utorak je Rusiju proglasio "odgovornom" za likvidaciju bivšeg špijuna Aleksandra Litvinenka, otrovanog 2002. u Ujedinjenoj Kraljevini radioaktivnim polonijem-210.

 

"Rusija je odgovorna za ubojstvo Aleksandra Litvinenka u Ujedinjenoj Kraljevini", presudio je ECHR.

...

U priopćenju europskog suda piše da postoji "čvrsta pretpostavka" da su izvršitelji trovanja, kako je utvrdila britanska istraga pod palicom Roberta Owena, "djelovali u svojstvu agenata ruske države".

Sud također podsjeća da Moskva nije ponudila nikakvo alternativno "uvjerljivo i zadovoljavajuće" objašnjenje, a nije niti pobila zaključke britanske istrage.

Europski suci nadalje objašnjava da ruske vlasti nisu "provele učinkoviti internu istragu" koja bi omogućila da se identificiraju osobe "odgovorne za ubojstvo" i stoga su ocijenili da je Rusija prekršila članak 2 Europske povelje o ljudskim pravima koji jamči pravo na život te članak 38, koji obvezuje države da ECHR-u dostave sve informacije koje su nužne za istraživanje nekog slučaja.

Sud je presudio da Rusija udovici Aleksandra Litvinenka mora isplatiti 100.000 eura za duševne boli.

Ruski sudac je imao izdvojeno, "suprotstavljeno" mišljenje o kršenju prava na život.

Nakon odluke suda u Strasbourgu Rusija je priopćila da ne priznaje "neutemeljenu" presudu ECHR-a.

"Istraga do sada nije polučila nikakav rezultat te su sve optužbe u najmanju ruku neutemeljene. Nismo spremni prihvatiti jednu takvu odluku", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Bivši časnik KGB-a je preminuo poslije nekoliko tjedana u strašnim mukama nakon što je popio zeleni čaj u londonskom ekskluzivnom hotelu Millenniumu. Ispostavilo se da je popio čas s dodatkom rijetkog radioaktivnog izotopa.

Britanski istražitelj Owen je nakon provedene istrage kazao da je siguran da su dvojica, koja su otrovala Litvinenka 2006. godine, KGB-ovac i FSB-ovac Andrej Lugovoj i bivši ruski vojni časnik Dimitrij Kovtun, djelovali po nalogu drugih, najvjerojatnije ruske obavještajne agencije FSB.

Rusija je odbacila sve optužbe za umiješanost u Litvinenkovu smrt.

Litvinenko je iz Rusije pobjegao u Veliku Britaniju 2000. godine, dobivši politički azil i postavši štićenikom Borisa Berezovskog, nekoć svemoćnog Jeljcinovog "oligarha" koji je pod pritiskom Vladimira Putina morao napustiti Rusiju.

U knjigama koje napisao iznosi cijeli niz teških optužbi protiv svojih bivših kolega, kao i Putina, koji je prije dolaska na mjesto predsjednika neko vrijeme bio šef FSB-a.

Svoj posljednji intervju je dao samo nekoliko sati prije smrti, rekavši: "Gadovi su me sredili, ali neće srediti svakoga".

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 273 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com