Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Visoki izvor iz ukrajinske vlade rekao je da je granatiranje na liniji razdvajanja bilo veće od dosadašnjih kršenja prekida vatre

 
Rusija - Ukrajina
 

 

Novosti iz svijeta

 

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija i ukrajinske snage u četvrtak su se međusobno optuživali za granatiranje preko linije razdvajanja na istoku zemlje, a Kijev je ocijenio da incidenti izgledaju kao "provokacija" u trenutku kada je Rusija rasporedila velike vojne snage na granici.

 

Moskva niječe optužbe Zapada da planira invaziju na Ukrajinu i ovaj je tjedan objavila da povlači jedan dio od više od 100.000 vojnika raspoređenih uz ukrajinsku granicu.

Zapad, međutim, upozorava da se značajnije povlačenje nije dogodilo, a SAD tvrdi da tisuće ruskih vojnika i dalje pristižu u to područje. 

...

Zapadne zemlje više su puta optužile Rusiju da u području koje drže pobunjenici planira ili potaknuti incident ili ga izazvati kako bi opravdala napad. Moskva pak optužuje Kijev da planira eskalaciju kako bi pokušao silom osloboditi teritorij. 

Visoki izvor iz ukrajinske vlade rekao je da je granatiranje na liniji razdvajanja bilo veće od dosadašnjih kršenja prekida vatre.

"Nije tipično. Izgleda jako kao provokacija", rekao je izvor za Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija "ozbiljno zabrinuta" zbog izvješća o eskalaciji. 

Reutersov fotograf u gradu Kadivki, u Luhansku, čuo je zvuk topničke vatre iz smjera linije razdvajanja, ali nije mogao utvrditi pojedinosti incidenta. 

Separatisti su optužili vladine snage da su otvorile vatru na njihov teritorij četiri puta u zadnja 24 sata.

Kijev je optužio pobunjenike da su granatirali nekoliko lokacija, uključujući vrtić i školu čiji su se učenici morali skloniti u podrum.

 

Separatisti optužuju ukrajinske snage za više incidenata

Suprotno tvrdnjama Rusije da se povlači, visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da je zadnjih dana gotovo 7000 ruskih vojnika poslano na ukrajinsku granicu, uključujući u srijedu.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je video snimku povlačenja postrojbi. 

Maxar Technologies, privatna američka tvrtka koja prati situaciju, ustvrdila je međutim da satelitske snimke pokazuju da, iako je Rusija povukla dio vojne opreme, druga oprema stiže u to područje.

Diplomatski izvor rekao je da je dugogodišnja promatračka misija OESS-a zabilježila opetovane incidente granatiranja duž linije razdvajanja rano u četvrtak.

Od 2015. kada su prekinute velike borbe, OESS je obično prijavljivao desetke kršenja prekida vatre svaki dan, često manje incidente testiranja oružja. Značajnija granatiranja koja su mogla dovesti do ozlijeđenih ili poginulih događala su se nekoliko puta na mjesec.

Samoproglašena Narodna Republika Luhansk objavila je da su ukrajinske snage upotrijebile minobacače i strojnicu u četiri odvojena incidenta u četvrtak. 

"Ukrajinske oružane snage grubo su prekršile prekid vatre koristeći teško naoružanje koje bi po sporazumima iz Minska trebalo biti povučeno", navodi se u njihovu priopćenju.

Ukrajinska vojska je objavila, govoreći o pobunjenicima: "S posebnim cinizmom, ruske okupacijske postrojbe granatirale su selo Stanica Luhanska u regiji Luhansk. Rezultat toga što su teroristi upotrijebili teško topništvo je da su granate pogodile vrtić. Po preliminarnim podacima, dvoje civila je u šoku zbog napada".

Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu "vojno-tehničku" akciju ako joj se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Zapad je odbio glavne ruske zahtjeve, ali je predložio pregovore o kontroli naoružanja i drugim pitanjima. SAD i Europa zaprijetili su sankcijama Moskvi ako napadne Ukrajinu.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Reuters/Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 205 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com