Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Ovo su opasna vremena za europsku sigurnost"

 
NATO
 

 

Novosti iz svijeta

 

Broj ruskih vojnika na ukrajinskoj granici se povećava i mogući napad je sve izvjesniji, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a nakon sastanka s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u Bruxellesu.

 

“Ovo su opasna vremena za europsku sigurnost”, rekao je Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare. “Broj ruskih vojnika se povećava. Mogući napad sve je izvjesniji”, upozorio je. “NATO nije prijetnja Rusiji, ali moramo biti spremni za najgore, istovremeno vjerujući u političko rješenje”, naglasio je.

...

Stoltenberg je rekao i da Rusija mora izabrati između diplomatskog rješenja krize s jedne strane ili sankcija i pojačanog prisustva snaga NATO-a na istočnom krilu. “Rusija ima izbor: mogu ili izabrati diplomatsko rješenje – a mi smo spremni sjesti – ali ako izaberu konfrontaciju, platit će visoku cijenu”, istaknuo je Jens Stoltenberg. “Doći će do ekonomskih sankcija. Doći će do pojačane NATO-ve vojne nazočnosti u istočnom dijelu Saveza a Velika Britanija važan je dio toga”, rekao je.

Johnson je kazao da je ukrajinska kriza najopasniji trenutak i da je važno sljedećih dana stvari učiniti ispravno. “Iskreno ne vjerujem da je odluka već donesena (u Moskvi). Ali to ne znači da je nemoguće da se dogodi nešto doista katastrofalno vrlo brzo”, istaknuo je Johnson. “Ovo je vjerojatno najopasniji trenutak”, rekao je, nazvavši situacija “najvećom sigurnosnom krizom u Europi” u kojoj je važno da se djeluje ispravno, u kombinaciji sankcija, vojnog rješenja i diplomacije.

Jens Stoltenberg rekao je također da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova, ponudivši mu razgovore o većoj transparentnosti oko vojnih vježbi koje je Rusija počela s Bjelorusijom u četvrtak, kao i razgovore o kontroli nuklearnog naoružanja.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 452 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com