Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Posječeni su i kaktusi stariji od 200 godina koji imaju religijsko značenje i za pleme su utjelovljenje predaka

 
Geronimo
 

 

Novosti iz svijeta

 

Američke vlasti miniraju groblja Indijanaca u Arizoni kako bi oslobodile prostor za gradnju zida na američko-meksičkog granici koji je obećao američki predsjednik Donald Trump, prema političarima i plemenskim vođama.

 

Vlasti su potvrdile da se izvode "kontrolirane eksplozije" na području prirodnog rezervata Organ Pipe Cactus National Monument, koji je pod zaštitom UNESCO-a, prenosi BBC.

...

Demokratski kongresnik Raul Grijalva to je uništavanje nazvao "svetogrđem".

"Sjećate se Trumpovih prijetnji da će uništiti iransko kulturno nasljeđe? Izgleda da je bacio oko na nešto mnogo bliže. Kako bi izgradio svoj rasistički zid minira sveta mjesta pokopa Indijanaca i to bez da je obavijestio poglavice", napisao je na Twitteru.

Po njegovim riječima, vlasti se nisu savjetovale s plemenom Tohono O'odham.

Udruge za zaštitu okoliša također su upozorile na štetu koja se čini lokalnim podzemnim vodnim rezervama, kao i migraciji životinja u tom udaljenom pustinjskom području oko dvjestotinjak kilometara zapadno od Tucsona.

Posječeni su i kaktusi stariji od 200 godina koji imaju religijsko značanje i za pleme su utjelovljenje predaka. 

"Vidjeti kako ih pretvaraju u prah jako uznemirava", kaže Grijalva.

Cilj vlasti je sagraditi devet metara visoki čelični zid duljine 43 kilometara na području tog nacionalnog parka.

Ujedinjeni su narodi proglasili Organ Pipe 1976. međunarodnim prirodnim rezervatom ocjenjujući da se radi o "netaknutom ekosustavu Sonorske pustinje".

Grijalva, koji predsjeda odborom za prirodne resurse Predstavničkom doma Kongresa predstavlja okrug u kojemu je to područje koje ima gotovo 650 kilometara zajedničke granice s Meksikom.

On je obišao domorodačka groblja u tom području i rečeno mu je da su pripadnici plemena O'odham tu pokapali ratnike protivničkog plemena Apaša.

"Ono što smo vidjeli na Monument Hillu pokapanje je pripadnika protivničkih plemena uz mnogo poštovanja - i to se sada raznosi dinamitom", kaže Grijalva.

Na jednom od područja zahvaćenih radovima pronađeni su artefakti stari i do 10.000 godina.

Plemenski vođa Ned Norris Jr kazao je za Arizona Republic da su na toj zemlji, iako je sada kontroliraju američke vlasti, živjeli od pamtivijeka.

"To su naši preci. To su naši ostaci, ono što nas čini plemenom, na čitavu tom području. I naša je obveza da učinimo što god je potrebno da to zaštitimo".

Prema internoj analizi savezne agencije za nacionalne parkove koju je pribavio Washington Post gradnja Trumpova zida uništila bi do 22 arheološke lokacije samo u parku Organ Pipe.

Ono što je omogućilo takvo ponašanje američkim vlastima je pozivanje na zakon o nacionalnoj sigurnosti koji omogućava američkom predsjedniku da stavi van snage druge propise koji među ostalim štite indijanska groblja, ugrožene životinjske vrste ili okoliš.

 

 

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 466 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com