Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Silina kojom se virus obrušio na nas jasno upozorava na to da je ratovanje potpuna ludost"

 
Papa Franjo
 

 

Novosti iz svijeta

 

Papa Franjo u nedjelju se pridružio pozivu Ujedinjenih naroda na hitan globalan prekid vatre da bi se, u jeku pandemije koronavirusa spasili najugroženiji civili u zemljama u kojima traju sukobi.

- Draga braćo i sestre, glavni tajnik Ujedinjenih naroda ovih je dana pozvao na globalan i hitan prekid vatre u cijelom svijetu zbog trenutačne krize, nastale uslijed pandemije koronavirusa koja ne poznaje granice, rekao je Papa nakon nedjeljnog Angelusa.

...

- Pridružujem se onima koji su prihvatili ovaj apel i pozivam sve da ga prihvate na način da prekinu sve oblike neprijateljstava, zalažući se za stvaranje koridora za dostavu humanitarne pomoći i za otvorenost prema diplomaciji. Pozivam vas i da obratite pozornost na one najranjivije, kazao je Franjo u videozapisu emitiranom iz knjižnice Apostolske palače, umjesto s balkona koji gleda na Trg svetoga Petra.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je apelirao na "hitan prekid vatre posvuda u svijetu", da bi civili bili pošteđeni "pošasti" Covida-19.

- Silina kojom se virus obrušio na nas jasno upozorava na to da je ratovanje potpuna ludost, rekao je u kratkome govoru održanom u sjedištu UN-a, ne navodeći pritom poimence nijednu državu svijeta.

Argentinski papa u nedjelju je izrazio nadu "da bi zajednički napori u borbi protiv pandemije koronavirusa cijeli svijet mogli navesti na to da prepoznaju potrebu za jačanjem bratskih veza unutar jedinstvene obitelji".

- Sukobi se ne mogu riješiti ratom. Međusobne razlike i neprijateljstva treba prevladati dijalogom i konstruktivnom potragom za mirom, dodao je.

Franjo je kazao i da osjeća duboku povezanost s osobama koje su prisiljene živjeti u zajednicama, poput onih u domovima umirovljenika ili u vojarnama, a na poseban način i sa zatvorenicima.

Osudio je "opasnost od tragičnih ishoda" u zatvorima koja je rezultat kombinacije dvaju faktora - pandemije koronavirusa i prenapučenosti tih ustanova te je od vlasti zatražio da na ovaj problem budu osjetljive, ne spomenuvši pritom nijednu određenu državu.

Vatikan je u subotu službeno izvijestio o postojanju šest slučajeva zaraze koronavirusom među svojim zaposlenicima i stanovnicima, ističući da ni Papa ni njegovi najbliži suradnici nisu bili s njima u kontaktu.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 144 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com