Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Nakon što istraga incidenta nije urodila zaključkom ni potvrdila francuske tvrdnje

 
NATO - Francuska
 

 

Novosti iz svijeta

 

Francuska je obavijestila NATO da prekida svoje sudjelovanje u operaciji na Sredozemlju nakon što je dobila rezultate istrage o incidentu između turskih i francuskih ratnih brodova, objavio je u srijedu dužnosnik francuskog ministarstva oružanih snaga. 

 

Turski veleposlanik u Francuskoj Ismail Hakki Musa je ranije francuskim zastupnicima kazao kako se Pariz povlači nakon što istraga incidenta nije urodila zaključkom ni potvrdila francuske tvrdnje.

...

Odnosi između NATO saveznika Francuske i Turske pogoršali su se proteklih tjedana zbog Libije, sjevera Sirije i bušenja na istočnom Mediteranu. 

Francuska je bila posebno bijesna nakon što je optužila turske ratne brodove za agresivno ponašanje prema njezinom brodu Courbet, nakon što je u lipnju pokušao pretražiti brod za koji se vjerovalo da krši embargo Ujedinjenih naroda nad Libijom. 

Courbet je djelovao u NATO-voj misiji „Čuvar mora“.

Sjevernoatlantski savez započeo je istragu nakon protesta Francuza na sastanku ministara obrane u lipnju. 

Dužnosnik francuskog ministarstva kazao je kako su u pismu poslanom u utorak NATO-u navedena četiri zahtjeva: potvrda članica saveza da poštuju embargo, osiguravanje da NATO-vi signali nisu korišteni tijekom nacionalnih misija, bolja koordinacija između NATO-ove i misije EU u osnaživanju embarga, te uspostavljanje mehanizama za izbjegavanje sličnih incidenata u budućnosti.

„Dok čekamo ispunjavanje ovih zahtjeva odlučili smo se privremeno povući iz operacije 'Čuvar mora'“, poručio je dužnosnik.

Francuska tvrdi da su 10. lipnja turski ratni brodovi Courbetu tri puta signalizirali radarskim zrakama, a da su pripadnici turske mornarice tijekom incidenta obukli pancirke i nosili oružje.

Musa odbacuje francuske tvrdnje i govori kako je francuski brod bio agresivan, a da je brod koji je htio biti pregledan nosio humanitarnu pomoć. 

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 154 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com