Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Lekcija koju su hrvatski Srbi shvatili
Napad NATO-a na Udbinu (21.11.1994.)
 

Napad na Udbinu

 

Snage NATO-a pakta 21. studenog 1994. godine izvršile su zračni udar na vojni aerodrom u Udbini pod okupacijom pobunjenih Srba.

 

Do napada je došlo zbog srpske opsade Bihaća. Naime, kako brojni diplomatski napori, kao ni otvorene prijetnje nisu zaustavili provođenje udruženih napada bosanskih i hrvatskih Srba na Bihać, koji je praktično bio pred padom, Sjevernoatlanski savez odlučio se na ovaj potez.

...

Napade su pješačkim snagama i topništvom značajno pomagali Srbi s okupiranih teritorija Hrvatske, koristeći zapravo na taj način zaštićene zone UN-a kao poligon za pokretanje napada. Kako su i s aerodroma u Udbini Srbi pokretali zračne napade cilj snaga NATO-a bio je potuno logičan. Napad NATO-a bio je i u skladu s odredbama Rezolucije 958 Ujedinjenih naroda.

 

Bila je to naime prva rezolucija kojom su Ujedinjeni narodi, uz pristanak Hrvatske, dopustili korištenje hrvatskog zračnog prostora u svrhu zračnih napada. Borbeni zrakoplovi poletjevši iz baza u Italiji izvršili su žestok udar prvenstveno po poletno-sletnoj stazi.

U napadu koji je trajao manje od sat vremena sudjelovalo je 39 vojnih zrakoplova Velike Britanije, francuskih Jaguara, nizozemskih i američkih F-15 i F-16.

 

Strane novinske agencije javile su da su osim poletno-sletne staze uništeni ili onesposobljeni raketni i položaji protuzračne obrane, a spominjalo se se i da su uništeni raketni sustavi SA-6, koje je Jugoslavenska narodna armija ostavila pobunjenim Srbima prilikom povlačenja iz drugih zračnih baza na području Slovenije i Hrvatske. Poletno-sletnu stazu, stajanke i aerodromske objekte zrakoplovi NATO-a gađali su laserski i televizijski navođenim te kazetnim bombama. 

 

Bila je to jasna poruka moći i preciznosti snaga NATO-a, lekcija koju su hrvatski Srbi shvatili te više nisu koristili Udbinu za napad na teritorij BiH. Ipak, unatoč žestokim zračnim udarima na srpske snage u području Bihaća, velika opsada tog grada i dalje je nastavljena.

 

Oluja

 Foto: 1. forum.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 554 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com