Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Letjelice stoje 38,5 milijuna dolara; BiH će za njih platiti 4,36 milijuna, dok će ostatak troškova platiti vlada SAD-a

 
OS BiH
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Oružane snage Bosne i Hercegovine u postupku su nabavke američke vojne opreme koja treba zamijeniti rusku tehnologiju, a uključuje nabavku helikoptera i borbenih vozila Humvee, potvrdio je načelnik Glavnog stožera OS BiH general Senad Mašović.

 

"Počela je proizvodnja helikoptera za potrebe oružanih snaga BiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji vlada SAD, bude implementirano", kazao je general Mašović kako ga u utorak citira sarajevski "Dnevni avaz".

...

Najviši časnik bosanskohercegovačke vojske pojasnio je kako je dobio potvrdu da je u SAD počela proizvodnja četiri helikoptera koje njegova zemlja kupuje uz financijsku potporu američke vlade.

Oružane snage BiH tako će dobiti četiri nova helikoptera tipa Huey II, koje proizvodi korporacija Bell.

Riječ je o višenamjenskim letjelicama namijenjenim prije svega prijevozu ljudi i tereta, ali i medicinskim evakuacijama te gašenju požara.

Helikopteri ovog tpa nova su generacija odnosno nasljednik letjelica oznaka UH1-H, koje su postale planetarno poznate zbog uloge koju su imale tijekom rata u Vijetnamu.

Četiri ovakve nove letjelice stoje 38,5 milijuna dolara, a BiH će za njih platiti 4,36 milijuna, dok će ostatak troškova platiti vlada SAD.

General Mašović nije precizira kada bi letjelice trebale biti isporučene BiH, no istaknuo je kako se sve odbija po planu te da nema nikakvih poteškoća niti zastoja.

Sporazum o kupnji ovih helikoptera 2019. godine potpisali su tadašnja ministrica obrane BiH Marina Pendeš i američki veleposlanik u Sarajevu Erric Nelson, a on podrazumijeva i obuku pilota, rezervne dijelove i potrošni materijal za dvogodišnje razdoblje eksploatacije.

Uz helikoptere BiH će iz SAD nabaviti i 28 posebnih vojnih vozila tipa Humvee, od kojih će dio biti oklopljen.

State Department je pojasnio kako je ova potpora modernizaciji vojske BiH dio ukupnog projekta kojim SAD nastoje osnažiti saveznike i partnere da odvraćaju agresiju, smanjuju prijetnje i održavaju povoljnu regionalnu stratešku ravnotežu. 

"State Department promovira međunarodnu američku obrambenu prodaju i potiče europske partnere i saveznike u NATO-u da moderniziraju svoje vojske izgradnjom NATO-ovih interoperabilnih snaga uklanjanjem ruske i sovjetske opreme iz njihovih snaga", stoji u izjavi Ureda za političko-vojna pitanja američkog ministarstva vanjskih poslova.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 349 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com