Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 

 

Clinton ili Trump

 

Događaj dana su američki predsjednički izbori, možda i najneizvjesniji dosad. Amerikanci odlučuju tko će u Bijelu kuću - Hillary Clinton ili Donald Trump. Kampanja je bila prljava, puna teških uvreda i međusobnih optužbi i podijelila je javnost, pa će biti zanimljivo vidjeti koga će Amerikanci kazniti. Bit će to duga izborna noć.

Iako mediji prenose da američki predsjednički izbori nikad nisu bili neizvjesniji, na početku dana anketa RealClearPoliticsa pokazala je da Clinton ima 2,2 posto prednosti pred Trumpom, no ona je, kako nagađaju mediji, puno veća kad se u obzir uzimaju odlučujući elektorski glasovi. Utjecajni prognozer rezultata izbora FiveThirtyEight daje Clinton šansu 2 naprema 1 da će pobijediti. Politički miljama daleko, predsjednički će kandidati izborne rezultate dočekati u istom gradu - New Yorku.

Tijekom cijelog utorka odvijat će se neizravno glasanje jer će građani birati izbornike (elektore) koji će potom 19. prosinca potvrditi Clinton ili Trumpa. Ukupno je 538 elektora, a njihov broj varira od države do države, ovisno o broju njezinih stanovnika, od Kalifornije kao najmnogoljudnije i s najviše elektora (55) do Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane koje ih imaju samo po tri. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je osvojiti 270 elektora. U 48 država vlada načelo "pobjednik nosi sve", a iznimke su Nebraska i Maine koji izbornike dijele razmjerno broju osvojenih glasova.

 

Foto: HRT.hr

Izvor: HRT.hr

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 339 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com