Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

12. i 13. veljače 2020. godine u Bruxellesu

 
NATO
 

 

Novosti iz svijeta

 

U Bruxellesu se sastaju ministri obrane zemalja NATO-a.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovat će na sastanku ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koji će se održati 12. i 13. veljače 2020. godine u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

...

Ministri će na sastanku u Bruxellesu raspravljati o operacijama i misijama NATO-a, o suradnji Europske unije i NATO-a te izdvajanjima za obrani i raspodjeli tereta.

 

 

Sinoć je na svečanoj sjednici parlamenta Sjeverne Makedonije - Sobranja - jednoglasno ratificiran  protokol o pristupanju NATO-u

Da bi Sjeverna Makedonija napokon pristupila Sjevernoatlantskom savezu, protokol treba ratificirati još španjolski parlament. Nakon što to učini, bivša jugoslavenska republika ući će u NATO kao 30. zemlja članica.

Svih 114 zastupnika sjevernomakedonskog parlamenta podržalo je pristupanje zemlje NATO-u. Nakon glasanja podignuta je zastava NATO-a ispred zgrade parlamenta.

- Naša posvećenost novim zadaćama i solidarnost sa saveznicima u NATO-u dokazana je našim brojnim sudjelovanjima u mirovnim misijama u svijetu. Sada kad i formalno postajemo 30. članica NATO-a, naša se odgovornost povećava, a reforme ne zaustavljaju - poručio je Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije.

Sjeverna Makedonija otvorila si je put prema Sjevernoatlantskom savezu kada je promijenila ime države i time okončala 30-godišnji spor s Grčkom. Očekuje se da će taj dogovor otvoriti put i otvaranju pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Datum početka pregovora dvaput je odgađan prošle godine.

Blokiranje Sjeverne Makedonije navelo je bivšeg premijera, socijaldemokrata Zorana Zaeva da zatraži prijevremene izbore koji će se održati 12. travnja. Rješavanje spora o imenu s Grčkom nacionalistička oporba nazvala je izdajom. Istovremeno, oporbeni političari žele da Sjeverna Makedonija uđe u NATO i EU.

 

 

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH / HRT

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 409 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com