Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Frontex

Prvi Frontexovi granični policajci bit će spremni za svoje nove zadatke i poslani na vanjske granice Europske unije u siječnju 2021. godine

 
Frontex
 

 

PRESS

 

 

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) počeo je u četvrtak s online obukom 265 budućih pripadnika europske granične i obalne straže u čijoj izradi i provedbi sudjeluje i Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova RH.

 

Policijska akademija kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija sudjelovala je u izradi programa obuke za stalne snage kategorije 1 – nove pripadnike te će biti važan partner Frontexu i u provedbi obuke novih stalnih snaga, ističe Ravnateljstvo policije.

...

Frontex je za potrebe izrade programa obuke okupio tim od 65 članova, među kojima su Mirjana Abramović i Aleksandar Čubrilo s Policijske akademije, Krešimir Kaniža iz Mobilne jedinica za provedbu nadzora državne granice i Antonio Vulas iz PU splitsko-dalmatinske. Hrvatski stručnjaci će kao certificirani Frontexovi treneri sudjelovati u online fazi provedbe obuke i kasnije u obučnim centrima zemalja članica EU-a.

''Zbog ograničenja vezanih za epidemiju COVID-19, prvi dio obuke odvijat će se online, a drugi u obučnim centrima država članica Europske unije. Na taj će se način osigurati da pripadnici stalnih snaga steknu znanja i vještine za zajedničko djelovanje na svim operativnim poljima, uz potpuno poštovanje europskih zakona i etičkih standarda', preciziralo je Ravnateljstvo policije.

Frontex će u prvoj kampanji primiti više od 700 ljudi, koji će proći šestomjesečnu obuku i testiranje kako bi ovladali vještinama potrebnima za zajedničko djelovanje na vanjskim granicama EU-a, dodalo je Ravnateljstvo policije.

Stalne snage pomagat će članicama Europske unije u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija. Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, nadzor granice, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminala te vraćanje ljudi koji se ilegalno nalaze u Europskoj uniji.

U skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži, Hrvatska je u obvezi sudjelovati u osposobljavanju stalnih Frontexovih snaga, a programe osposobljavanja, na temelju sporazuma s odabranim državama članicama, osmišljava i provodi Agencija u specijaliziranim institucijama za osposobljavanje i obrazovanje, uključujući partnerske akademije Agencije u državama članicama.

Prvi Frontexovi granični policajci bit će spremni za svoje nove zadatke i poslani na vanjske granice Europske unije u siječnju 2021. godine.

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 528 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com