Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 

PRESS

Zajednica povratnika

"Najteže što se čovjeku može dogoditi u životu je napustiti vlastiti dom i sve što je u životu stekao te otići u neizvjesnost"

U Osijeku započela manifestacija 'Dani sjećanja i zahvalnosti'

 

Zajednica prognanika

 

PRESS

 

 

 

Upravo ovih dana prije 30 godina dogodio se neviđeni egzodus nesrpskog stanovništva sa područja Hrvatskog Podunavlja.

 

Najteže što se čovjeku može dogoditi u životu je napustiti vlastiti dom i sve što je u životu stekao te otići u neizvjesnost.

...

Javnosti su najpoznatije slike prognanika iz Iloka, koji su prema ultimatumu JNA morali napustiti Ilok, prognanici iz Aljmaša, Erduta i Dalja koji su šlepovima za rasute terete rijekom Dunavom i Dravom došli u Osijek a zatim i odlazak Baranjaca dijelom u Osijek a dijelom u susjednu Mađarsku.

Najtužnija kolona prognanika bila je ona u Vukovaru nakon što je grad okupiran 18.11.1991. Većina prognanika našla je privremeni smještaj u gradu Osijeku i prigradskim naseljima gdje su ostali punih sedam godina, do završetka mirne reintegracije.

U gradu Osijeku bilo je smješteno u organiziranom smještaju 3558 osoba, a u privatnom smještaju 24777 prognanika.

"Ovom manifestacijom koju smo nazvali “Dani sjećanja i zahvalnosti” Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije želi se, u ime svih prognanika, zahvaliti prije svega građanima grada Osijeka a onda i institucijama i pojedincima koji su nam prvi uskočili u pomoć i pomogli u prihvatu i smještaju prognanika", priopćuju iz Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

 

To su:

  • Hrvatski crveni križ koji je odmah započeo evidenciju prognanika i preuzeo brigu oko smještaja, zatim
  • Policijska uprava Osječko-baranjska čiji su kadrovi dobrim dijelom bili I iz redova prognanika a brinuli su o sigurnosti i osiguravali provođenje svih aktivnosti prognanika koje su imale za cilj povratak svojim kućama
  • Gradu Osijeku u kojemu je prognanicima omogućen boravak, smještaj, školovanje djece, humanitarna i svaka druga pomoć,

te pojedinci i to:

  • ratni gradonačelnik Zlatko Kramarić,
  • predsjednik kriznog štaba općine Osijek Srećko Lovrinčević i
  • predsjednik Izvršnog vijeća općine i zapovjednik obrane grada Osijeka Branimir Glavaš.

Manifestacija započinje 1. listopada i trajat će zaključno do 2. prosinca, Dana grada Osijeka.

"Za tu svrhu pripremili smo i vizualni identitet manifestacije a postavit ćemo Jumbo plakat u Blok cenrtu II u Osijeku te plakate na svim javnim mjestima i u izloge HNK koji su nam za tu prigodu ponudili tu mogućnost", ističu iz Zajednice prognanika.

"Svečani dio Dana sjećanja i zahvalnosti održat će se u subotu 9. listopada u Osijeku svečanom akademijom u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije pod pokroviteljstvom grada Osijeka a sudjelovat će dječji zbor Osnovne škole “Franjo Krežma” što nas posebno raduje jer na taj način počinjemo prenositi na mlade generacije istine iz nedavne povijesti hrvatskoga naroda.

Na svečanosti ćemo dodijeliti Povelje zahvalnosti institucijama i pojedincima koji su nam prve pomogle u tim najtežim danima.

Završetak Dana sjećanja i zahvalnosti planiramo na Dan grada Osijeka - 2. prosinca otvorenjem IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “PRAVO NA DOM” za koju smo dobili financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i time ujedno uveličati proslavu Dana grada Osijeka i završno se na poseban način zahvaliti u ime svih prognanika Hrvatskoga Podunavlja građanima grada Osijeka na pruženoj ruci prijateljstva i dobrodošlice.

Narodna poslovica kaže: “svakog gosta 3 dana dosta” a mi smo u gradu Osijeku i prigradskim naseljima ostali sve do završetka mirne reintegracije kada smo se, nakon sedam godina života u progonstvu, pobjedonosno vratili svojim kućama.

Očekujemo i odobrenje projekta snimanja dokumentarnog filma pod nazivom PROGNANICI – LJUDI BEZ ADRESE, kojega smo prijavili na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja i ovih dana će se objaviti rezultati.

Scenaristica filma je NATAŠA KALINIĆ AHAČIĆ iz Zagreba, scenaristica i članica HDFR,  snimatelj ZORKO BEŠLIĆ s HTV-a a produkcija “Control Z” iz Osijeka."

 

Branko Pek

Predsjednik Zajednice povratnika

Osječko-baranjske županije

 
 

Foto: Izvor


Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 528 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com