Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 

PRESS

Udruge

Hrvatsku je branilo preko 3000 Albanaca! Status Albanske dragovoljačke brigade i njenih pripadnika do danas nije reguliran

Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu

 

UABHDR

 

PRESS

 

 

 

Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu osnovana je 2009. godine  i predsjednik joj je višestruko odlikovani vojni pilot i dragovoljac Esad Čolak. Osnovana je s ciljem zaštite svojih prava i interesa te promicanja hrvatskih gospodarskih, kao i kulturno - povijesnih vrijednosti.

 

Sjedište udruge je u Zagrebu, a nedavno je u Zadru otvoren izdvojen ured UABHDR, na adresi: Ulica Josipa Bana Jelačića 17A.

...

Veliki broj Albanaca 1991. odazvao se pozivu predsjednika Franje Tuđmana da napuste tadašnju tzv. JNA i stanu u obranu Republike Hrvatske.

1991. Hrvatsku je branilo preko 3000 Albanaca, a gotovo 600 Albanaca, najvećim dijelom porijeklom s Kosova, pristupilo je tada 1. Albanskoj dragovoljačkoj brigadi koja je formirana u rujnu 1991. i bila sastavni dio 118. brigade Hrvatske vojske. Po zapovjedi, poslana je na ličko ratište i tamo je branila Hrvatsku od 13. listopada 1991. godine.

U Domovinskom ratu 88 albanskih vojnika je smrtno stradalo, nekoliko stotina je ranjeno, a čak 30-orica se vode kao nestali.

 

 

UABHDR kontinuirano provodi projekt "Međunarodna suradnja" u cilju pronalaska tijela poginulih, kao i nestalih pripadnika Prve albanske dragovoljačke brigade, koja je djelovala u sastavu 118. brigade Hrvatske vojske.

U listopadu 2022. udruga je u spomen na dvojicu svojih kolega Fadila Salihu i Sameta Bogojevci, poginulih na gospićkom području, postavila spomen-ploču na području Ličkog Osika, točnije na području između Budaka i Urija.

 

Govoreći o velikom doprinosu Albanaca u Domovinskom ratu, ne možemo ne spomenuti heroja Bekima Berishu.

Bekim Berisha je jedini čovjek kojega su odlikovala čak tri predsjednika: albanski, hrvatski i kosovski. Bio je obrazovan, a govorio je četiri ili pet jezika.

Posmrtno je odlikovan Redom hrvatskog križa tek prije jedanaest godina.

 

 

Pokojni predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman navodno je Berishu opisao kao borca koji je vrijedio kao tisuću vojnika.

Berishin bivši zapovjednik, pokojni general Janko Bobetko, također je žalio zbog njegove smrti, izjavljujući da je Berisha bio jedan od najboljih i najpouzdanijih vojnika koje je ikada sreo.

 

Iako su se borili za Hrvatsku, status Albanske dragovoljačke brigade i njenih pripadnika do danas nije reguliran.

 

 
 
 
 

Foto: DPCM


Autor: Mario Mehaković

Izvor: DPCM / UABHDR

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 314 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com