Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 

PRESS

Branitelji

Tužna i sramotna priča iz Pakraca

Hrvatski branitelj na terapije u bolnicu putuje u prtljažniku automobila

 

branitelji

 

PRESS

 

 

 

Jedna tužna i sramotna priča, dolazi nam iz Pakraca, grada poznatom po početku Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.


Dragovoljac Domovinskog rata i umirovljeni hrvatski branitelj Đuro Kadežabek, s prebivalištem u Pakracu, već duže vrijeme proživljava tužnu priču.

...

Gospodin Đuro, obolio je od Buergerove bolesti koja dovodi do sužavanja krvnih žila, a u konačnici i do amputacije. Na žalost našem Đuri, zbog ove bolesti, amputirane su obje noge.

Godinu dana prije početka epidemije uzrokovane koronom, gospodin Đuro doživio je jedan, a neposredno zatim i drugi Epileptički napadaj, zbog kojeg je izgubio i vozačku dozvolu. Prilikom prvog Epileptičkog napadaja, slomio je i kuk, međutim liječnici nisu preporučivali operativni zahvat zbog čega danas u automobil ne može ući bez da ga barem dvije muške osobe unesu – govori nam vidno tužna i razočarana supruga Anica.

Gospođa Anica ima cistu na mozgu te zbog toga nije u mogućnosti voziti automobil, pa su svugdje prisiljeni ići taxijem o vlastitom trošku.
Kako zbog slomljenog kuka gospodin Đuro može biti samo na ravnoj površini, jedina opcija je da se vozi u prtljažniku automobila. Pitamo se je li ovaj dragovoljac Domovinskog rata zaslužio nakon nesebičnog doprinosa Domovini ovakav tretman?

Supruga Anica nam tvrdi da je status njegovatelja dobila tek nakon punih 17 godina čekanja od Centra za socijalnu Skrb, prošle godine u 11. mjesecu.
Gospodin Đuro do sada je 21 put bio u Hiperbaričnoj komori.

Hiperbarična komora je tehnološki sofisticiran medicinski uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog ili sniženog tlaka u odnosu na normalni atmosferski tlak od 1 bara. Hiperbarična komora je zapravo “simulator ronjenja”, samo što umjesto vode njenu unutrašnjost ispunjava plin.
Njihovom primjenom ostvaruje se niz fizioloških promjena u organizmu, koje izaziva povećana ili snižena vrijednost parcijalnog tlaka kisika u udahnutom zraku.

U Hiperbaričnu komoru moraju ići u Split. Tamo su smješteni u Hotelu Zagreb, gdje su tvrde nam gospođa Anica tri apartmana za ratne invalide te im isti trošak smještaja financira Ministarstvo branitelja.

Đuro Kadežabek, dragovoljac je Domovinskog rata. Bio je pripadnik 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske Pakrac, ali i u pričuvnom sastavu MUP-a.

Zašto gospodin Đuro nema pravo na sanitet od Pakraca do Splita, nije nam jasno.
Hoće li se napokon netko osvijestiti i nešto poduzeti kako se ovakve tužne i sramotne scene više ne bi ponavljale i kako bi ovaj dragovoljac Domovinskog rata dostojanstveno mogao putovati na prijeko potrebne terapije, ostaje tek za vidjeti.

 

 
 
 
 

Foto: Izvor


Priredio: Mario Mehaković

Izvor: pozeski.hr/Mateo Pejaković

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 550 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com