Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Dušobrižništvo u redovima Hrvatske vojske prisutno je od prvih dana Domovinskog rata

Dan vojne kapelanije sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku

 

vojna kapelanija

 

PRESS

 

 

 

Svečanim euharistijskim slavljem u petak, 11. svibnja 2018. obilježena je dvadeseta obljetnica i Dan vojne kapelanije "Svetog Leopolda Bogdana Mandića", zaštitnika Zapovjedništva zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" (Z ZOD "F.K.F.") u Osijeku.

 

Slavlje je predslavio vojni ordinarij u miru msgr. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju vojnog kapelana i dekana Osječkog vojnog dekanata vlč. Ante Mihaljevića, vojnih kapelana vlč. Vladislava Mandure i vlč. Željka Volarića te svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

...

Slavlju je nazočilo oko 250 djelatnika ZOD "F.K.F." sa zapovjednikom brigadirom Željkom Šikićem, djelatnici Pješačke pukovnije, gardijsko-oklopno mehanizirane brigade bojne "Pume" i "Sokolovi", načelnik policijske uprave Osječko-baranjske g. Ladislav Bece, predstavnici Osječko-baranjske županije, predstavnici gradskog poglavarstva, te predstavnici zapovjedništava i uprava koje djeluju na području grada Osijeka, kao i obitelji poginulih pripadnika.

Zapovjednik ZOD "F.K.F." brigadir Željko Šikić svim je djelatnicima i pripadnicima čestitao dvadesetu obljetnicu i Svetkovinu Leopolda Bogdana Mandića i zahvalio svima koji su svojom nazočnošću došli uveličati ovo slavlje. Zahvalivši se Ocu biskupu na pastirskom pohodu u svom govoru osvrnuo se na povijest vojne kapelanije od njezina osnutka 10. veljače 1998. godine do danas istaknuvši kako je upravo u ovoj dvorani u kojoj danas slavimo Svetu Misu tadašnji vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac uveo u službu prvog vojnog kapelana koji već dvadeset godina uspješno vodi ovu vojnu kapelaniju. 

 

vojna kapelanija


Imajući u vidu dušobrižništvo u redovima Hrvatske vojske sa zadovoljstvom je istaknuo kako je ono prisutno od prvih dana Domovinskog rata i neraskidivo povezano s potrebom pripadnika Oružanih snaga da zbog prirode i zahtjeva vojnog poziva imaju priliku prakticiranja vjere i u postrojbama Hrvatske vojske.

Otac biskup se zahvalio, srdačno pozdravio sve okupljene i poveo misno slavlje rekavši kako nam je Crkva proglašenjem Leopolda Bogdana Mandića svetim dala uzor življenja i zagovornika posebno pripadnicima ove vojne kapelanije, te je ovo misno slavlje posebno prikazao za branitelje koji su dali svoje živote kako bi mi živjeli i tu žrtvu itekako cijenili. U svjetlu izrečenih Isusovih riječi "Ja sam pastir dobri" osvrnuo se na život i djelo Svetog Leopolda Bogdana Mandića, čovjeka vjere, iza kojega su stajali uzorni roditelji Bogu odani i koji su ga odgajali u ozračju vjere te ga prihvatili kao najveći Božji dar, darovan Crkvi i kao dar hrvatskom narodu.

Prigodnim riječima vojni kapelan i dekan Osječkog vojnog dekanata vlč. Ante Mihaljević zahvalio je ocu biskupu koji ga je primio u službu i braći svećenicima, zapovjedniku ZOD "F.K.F.", dosadašnjim pomoćnicima kapelana stožernoj narednici Miri Ćavar, umirovljenom satniku Zdravku Blaževiću, sadašnjem pomoćniku natporučniku Darku Bobanu, te svim suradnicima na potpori u pripremi i proslavi Dana kapelanije. Pridružio se riječima dobrodošlice na početku ovoga slavlja. "Prije dvadeset godina u ovoj dvorani tada mladi vojni biskup Juraj Jezerinac uveo me je u službu vojnog kapelana. Sada je biskup "mladi umirovljenik" a ja na putu prema mirovini. Iza nas su godine rada, nadam se punu dobroga i zato Bogu zahvaljujemo, a za propuste i pogreške tražimo oproštenje" istaknuo je vlč. Mihaljević. 

 

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su klapa "Sveti Juraj"  Hrvatske ratne mornarice i pjevačko društvo "Baje" iz Ivanovca sa svojim župnikom vlč. Andrijom Vrbanićem.

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. OSRH

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 442 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com