Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Odbijeno financiranje projekta "Zakon o ratom stradalim područjima"

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije uputila otvoreno pismo gradonačelniku Belog Manastira

 

Beli Manastir

 

PRESS

 

 

 

OTVORENO PISMO

gradonačelniku Belog Manastira o odbijanju financiranja Zajednice povratnika

 

 

 

"Gospodine gradonačelniče,

provjerio sam na vašoj web stranici plan raspodjele sredstava za financiranje rada udruga i s iznenađenjem saznao da ste odbili projekt „Zakon o ratom stradalim područjima“.  Drugim riječima odbili ste sufinancirati rad jedine udruge proistekle iz Domovinskog rata, koja se od prvih dana progonstva, zatim povratka do danas bori za prognaničku odnosno danas povratničku populaciju i općenito za ratom stradala područja.  

Nakon progonstva nesrpskog stanovništva iz dijela Slavonije i cijele Baranje, 12 predstavnika tadašnjih mjesnih zajednica 14. rujna 1992. osnovalo je u Osijeku Zajednicu prognanika Općine Osijek jer smo zajednički ocijenili da se o više od 25.000 Hrvatskih prognanika netko mora institucionalno brinuti, kako po pitanju smještaja, prehrane, školovanja djece, poticanja želje za povratkom tako i obnove i organiziranja povratka prognanika svojim kućama, te stvaranja uvjeta za opstanak u područjima povratka.

Za sve to su bila potrebna i određena zakonska rješenja pa je Zajednica sa svojim timom priredila prijedloge Zakona o prognanicima i izbjeglicama, Zakona o zaštiti poduzeća na okupiranim područjima, Zakona o obnovi, Zakona o poticanju ulaganja, Zakona o područjima posebne državne skrbi i sve te zakone je Hrvatski Sabor donio na korist svim prognanicima i okupiranim područjima i na to smo izuzetno ponosni jer su to naše reference.

Nakon povratka Zajednica je organizirana na način da svaka općina i grad Beli Manastir imenuje svoga predstavnika u Upravni odbor Zajednice te četiri, odnosn šest članova u Skupštinu. Vaš predstavnik u Zajednici je Josip Kompanović, imenovan još 1993. godine i do danas nije od grada Belog Manastira stigla niti jedna primjedba na njegov rad i zastupanje Baranje i Belog Manastira u Zajednici prognanika, odnosno povratnika. Kako su došla teška vremena, nastojimo tim ljudima osigurati sredstva za pokriće bar troškova goriva za provođenje programskih aktivnosti. Godišnje održavamo najmanje 10 skupova po općinama ranije okupiranih područja te jednom godišnje tematsku Konferenciju u Osijeku. Prvu ovogodišnju tribinu organizirali smo u gradu Belom Manastiru 5.2.2018. Prosječno smo u svakoj općini jedamput godišnje od Draža do Erduta.

Naše ovogodišnje aktivnosti već su rezultirale time da je u Povjerenstvo Ministarstva regionalnog razvoja za izradu prijedloga „Zakona o ratom stradalim područjima“ imenovan Josip Kompanović,  koji je s našim timom i napisao sadašnji Prijedlog Nacrta toga Zakona, što jamči da će zakon biti i donesen na korist svih ratom stradalih područja čime želimo zaustaviti odlazak mlade radne snage iz tih područja. Još nam ostaje borba za donošenje Zakona o naknadi ratne štete te pitanje rješavanja granice sa Srbijom i naši glavni ciljevi bi bili ostvareni. No to nije moguće ostvariti bez suradnje sa svim strukturama vlasti, osobito jedinica lokalne samouprave i u tom smislu očekujemo i vašu potporu.

Što se tiče vašeg natječaja za financiranje udruga, jasno je da vi, kao novoizabrani gradonačelnik imate pravo financirati rad udruga po vlastitoj prosudbi i procjeni njihovog doprinosa gradu Belom Manastiru. Ono što nas posebno začuđuje i iznenađuje da ste u prvoj godini svoga gradonačelničkog mandata odlučili financirati udruge kao što su:  Kolo srpskih sestara „Sveta Jelena“ Dečanska; KUD Monte Negro - prijatelja Crne Gore; SKUD „Jovan Lazić“ (čak 20.000 kuna); Srpsko udruženje žena „Dukat“; Udruga antifašističkih boraca i antifašista; Udruga baranjskih roma, a Zajednicu povratnika Osječko-baranjske županije niste niti spomenuli.

Postavljam vam javno pitanje: jeste li vi gospodine Rob, došli iz SDSS-a pa zalutali slučajno u HDZ? Interese kojih građana – birača vi zastupate? Tko vas je kandidirao a tko izabrao na funkciju gradonačelnika Belog Manastira? Odlazite li vi na konzultacije o vođenju lokalne gradske politike Miloradu Pupovcu ili možda čak Vučiću u Beograd? Smatrate li da će vam „Kolo srpskih sestara“ i inih, više doprinijeti razvoju grada Belog Manastira nego Zakon o ratom stradalim područjima za koji će se u konačnici sigurno izboriti Zajednica povratnika, kao što se izborila i za gore navedene zakone, koji će jednako pomoći svim ranije okupiranim i ratom zahvaćenim područjima, pa i gradu Belom Manastiru?

Vidite gospodine gradonačelniče, u vrijeme kada je u dva mandata grad Beli Manastir vodila koalicija SDP-a na čelu s gospodinom Ivanom Dobošem, Zajednica povratnika svake godine je redovito sufinancirana u provođenju svojih aktivnosti uključujući i besplatno korištenje svih prostora u vlasništvu grada. Nije li to paradoksalno i žalosno, da ne kažem smiješno?

E pa neka vam je na čast gospodine gradonačelniče!

Zajednicu je pokušala uništiti Vlada gospodina Zorana Milanovića pa nije uspjela. Preživjeli smo. Preživjet ćemo i ovo vaše ignoriranje što doživljavamo kao napad na jedinu udrugu koja se cijelo vrijeme progonstva borila za dostojanstven život prognanih Baranjaca i ostalih, vratila 95% prognanika svojim kućama a i danas se bori da se Zakonima osiguraju uvjeti da ljudi ostanu na svojim ognjištima, da ne napuštaju Baranju i Hrvatsku, da imaju siguran i dobro plaćen posao i krov nad glavom i da im se nadoknadi šteta koju su pretrpjeli u Domovinskom ratu.

Nadam se da vam građani Belog Manastira neće dati svoj glas za drugi mandat."

 

PREDSJEDNIK  ZAJEDNICE POVRATNIKA

OSJEČKO-BARANJSKE  ŽUPANIJE

Branko Pek

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. Branko Pek

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 343 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com