Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS
HRZ

Na obuci su u ulozi mentora/savjetnika sudjelovali i pripadnici US 160. SOAR (Special Operations Air Regiment)

 
Zemunik
 

 

PRESS

 

 

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviaton Programme Training Centre– MSAP TC) organiziralo je i provelo od 15. do 30. listopada u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Tečaj za planiranje specijalnih zračnih operacija.

 

Polaznici tečaja bili su članovi helikopterskih letačkih posada i pripadnici specijalnih snaga iz zemalja članica MSAP-a: Republike Hrvatske, Republike Bugarske, Mađarske i Republike Slovenije.

...

Tečaj su provodili licencirani instruktori MSAP TC-a, a na obuci su u ulozi mentora/savjetnika sudjelovali i pripadnici US 160. SOAR (Special Operations Air Regiment). Tijekom tečaja, naglasak je bio na planiranju specijalnih zračnih operacija zajedno s pripadnicima specijalnih snaga, a završio je provedbom dviju praktičnih vježbi tijekom kojih su polaznici pokazali usvojena znanja i vještine u planiranju specijalnih zračnih operacija.

Na završnoj ceremoniji, na kojoj su polaznicima tečaja dodijeljeni certifikati, bili su predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora MSAP-a brigadir Dean Kranjčec, direktor MSAP TC-a pukovnik Tomislav Pušnik, zamjenik zapovjednika ZSS-a brigadir Mirko Bošnjak, zapovjednik 93. krila HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov, te predstavnici oružanih snaga zemalja članica MSAP-a.

Brigadir Kranjčec posebno se zahvalio Direktoru i osoblju MSAP TC-a koji su ovaj iznimno zahtjevni tečaj uspješno organzirali u skladu i uz poštivanje svih epidemioloških preporuka i mjera vezano uz COVID 19. Zahvalio se NSHQ, SOCEUR-u, pripadnicima 160. SOAR-a, US ODC na svoj dosadašnjoj i budućoj potpori koju pružaju u razvoju MSAP TC te NATO International Staff koji vidi MSAP TC kao jedan od NATO projekata visokog značaja (NATO High Visibility Project).

Predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora MSAP-a brigadir Kranjčec ovom je prigodom najavio dolazak poljskih instruktora koji će u narednom razdoblju od 18 mjeseci pružati potporu MSAP TC-u u pripremi, organizaciji i provedbi letačke obuke.

Direktor MSAP TC pukovnik Pušnik izrazio je zadovoljstvo provedenim tečajem i znanjem koje su polaznici pokazali na završnoj vježbi, te angažmanom, entuzijazmom, motivacijom i profesionalnošću, te iskazao uvjerenje kako će stečenim znanjima dodatno doprinijeti kako individualnom, tako i razvoju svojih postrojbi. Zahvalio se svim sudionicima na organizaciji i provedbi tečaja, s naglaskom na potporu koju su po prvi puta pružili pripadnici 160. SOAR-a čija se potpora može očekivati i u budućnosti. Završetkom navedenog tečaja polaznici su stekli jedan od nužnih preduvjeta za sudjelovanje u daljnjoj letačkoj obuci koja će se provoditi u 2021. godini. „Završetkom ovog i nadolazećim tečajevima u organizaciji MSAP TC-a polaznici će steći napredne vještine i znanja potrebna za planiranje i provedbu specijalnih zračnih operacija čime ulaze u sastav elitnih postrojbi oružanih snaga”, istaknuo je Direktor MSAP TC-a pukovnik Pušnik.

Tečaj je zatvorio zapovjednik 93. Krila HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov koji je iskazao zadovoljstvo što su mogli pružiti potporu MSAP TC u provedbi njihovih zadaća.

Ovo je drugi Tečaj za planiranje specijalnih zračnih operacija, a prvi je uspješno proveden u veljači ove godine. Cilj MSAP-a je obučiti posade i timove višenamjenskog helikoptera određene za specijalne zračne operacije kroz teorijsku i letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a.

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 446 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com