Open menu

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Nesrpski narodi nisu bili za očuvanje velikosrpske Jugoslavije

10. travnja 1941. osnovana je NDH; nezavisnošću protiv velikosrpskog nacionalizma

 

Pavelić

 

PRESS

 

 

 

Vođa Trećeg Reicha Adolf Hitler tek se poslije beogradskog puča odlučio za razbijanje Jugoslavije i uspostavu Nezavisne Države Hrvatske u koju je uključena Bosna i Hercegovina.

 

Poslijepodne 10. travnja 1941. bivši austrijski pukovnik Slavko Kvaternik obznanio je da je stvorena NDH, zahvaljujući volji – kako je rekao – "našeg saveznika", to jest Njemačke, i "požrtvovnosti poglavnika Ante Pavelića i ustaškog pokreta". Gotovo istodobno u Zagreb su ušle postrojbe 14. njemačke oklopne divizije. Mnogi su građani s naklonošću pozdravili njemačke kolone i Kvaternikov proglas. Veći dio naroda bio je uvjeren da nastaje dugoočekivana hrvatska nacionalna država.

...

Pavelić

 

Zanimljivo je da je i Josip Broz Tito promatrao ulazak Nijemaca koji su do tada porazili sve protivnike, pa i moćnu Francusku.

Prethodnih dana vodili su se dramatični pregovori o sudbini Hrvatske. Hitlerovi izaslanici nudili su hrvatskom prvaku Vladku Mačeku da preuzme državno vodstvo. On je to odbio iako je prije podržao pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu. Predosjećao je da će sile Osovine izgubiti rat. U namjeri da spriječi sukobe i žrtve, ipak je pozvao Hrvate da se "pokore novoj vlasti" i "iskreno surađuju s novom narodnom vladom".

Treći Reich se u zadnji čas morao odlučiti za ustaškog poglavnika, štićenika Mussolinijeva fašističkog režima. Tek kad su riješene sve dvojbe između Berlina i Rima, Pavelić je 15. travnja stigao u Zagreb i imenovao prvu ustašku vladu.
Slovenci su istodobno s uspostavom NDH proglasili svoju "samostalnu državu", što nedvojbeno pokazuje da nesrpski narodi nisu bili za očuvanje velikosrpske Jugoslavije. No, Hitler je u Mariboru još jednom potvrdio da će Sloveniju podijeliti na talijanski i njemački dio. Srbiji je namijenio određenu samoupravu pod vodstvom proosovinskih generala i političara, u granicama prije balkanskih ratova.

U Hrvatskoj je početno oduševljenje brzo nestalo. Pavelićeva vlast diskreditirala se predajom Dalmacije Mussoliniju.

Iako su hrvatskom narodu fašizam i komunizam ideološki bili strani, Hrvati su se ubrzo našli u građanskom ratu, koji je bio odraz i velikih obračuna na svjetskoj sceni.  Svoju državnost pokušat će ostvariti u sklopu Titove federativne Jugoslavije.

 

Našalost, taj pokušaj obilježio je velikosrpski nacionalizam na štetu nesrpskih naroda i masovni progon Hrvata.

 

Svoju državnost Hrvati su ipak uspjeli ostvariti dolaskom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u jednom od najkrvavijih ratova u povijesti čovječanstva - hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu!

 
 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. dnevnik.ba

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/HRT.

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 274 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com