Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS
Veterani Domovinskog rata

"Možemo zahvaliti samo dragom Bogu i našoj ratnoj braći, mladićima koji su Hrvatsku voljeli iznad svega"

 
Dinara - Duvjakuša
 

 

PRESS

 

 

 

Dinara - Duvjakuša

 

U sklopu Planinarskog društva Lipa iz Sesveta, veterani Domovinskog rata legendarnih 'Gromova', 1. bojne 'Crne Mambe', 29. veljače 2020. posjetili su spomenik poginulim pripadnicima 7. gardijske brigade 'Puma' koji se nalazi na Dinari, Velika Duvjakuša (1709 m).

 

Obišli su i najveći vrh Dinare Troglav (1913 m) s kojeg se pruža prekrasan pogled na Perućko jezero.

...

"Unazad nekoliko godina planinarimo Dinarom u organizaciji PD Lipa ili u vlastitom aranžmanu", rekao nam je Anđelko Močiljanin, ratni veteran 2. gardijske i nastavlja: "Posjetom spomenika našoj poginuloj braći "Pumama" i molitvom želimo iskazati duboku zahvalu za nemjerljiv doprinos i žrtvu koju su dali u vrijeme kada je Hrvatska trebala istinske domoljube."

 

Dinara - Duvjakuša

 

I Emil Majstorović, bivši pripadnik "Crnih Mambi" potvrdio nam je da je dolazak na spomen obilježje "Puma" velika motivacija za ovu zahtjevnu hodnju.

 "Jednom kada se popnete na Dinaru, okrenete se oko sebe i bacite pogled prema dolje, shvatite koliko je prekrasna naša domovina, naša Hrvatska. Kada to vidite, morate se zaljubiti u našu Dinaru, u našu Hrvatsku. I za sve to možemo zahvaliti samo dragom Bogu i našoj ratnoj braći, mladićima koji su Hrvatsku voljeli iznad svega", emotivan je bio Emil.

 

Emil Majstorović

 

Nepresušna ljepota Dinare uz planinarsku kuću "Puma"

Planinarsko sklonište PUME na Velikoj Duvjakuši 2018. godine proglašeno je najboljim od 160 planinarskih objekata u Hrvatskoj. Sklonište je otvoreno 27.06.2015.

Vlasnik kuće je HGSS a njome upravlja HGSS Stanica Split uz veliku pomoć PU Dinaridi. To je zidana katnica s 20-ak ležaja koja ima bunar s pitkom vodom. Objekt je opremljen solarnom elektranom 220 V. Pored kuće je postavljena meteorološka postaja.


Pogled s terase je veličanstven, vidi se od srednje-dalmatinskih planina do mora i otoka šibenskog arhipelaga. Kuća je ishodišna točka za uspon na vrh Troglav 1913 m.

Desetak minuta iznad kuće je vrh Velika Duvjakuša (1709 m) a na njemu je spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku legendarne 7. gardijske brigade „PUMA“ iz Varaždina.

 

Dinara - Duvjakuša

 

Ova HGSS-ova kuća na nadmorskoj visini 1630 metara je ujedno najviši planinarski dom u Hrvatskoj.

 

Mogućnosti za planinarenje po ovim jedinstvenim prostorima su ogromne

Izleti od kuće su zanimljivi i raznovrsni. Za planinare je osobito interesantan uspon na Troglav 1913 m, najviši vrh Dinare koji se nalazi u BIH. Od planinarske  kuće “Puma” je potrebno 1 sat i 30 minuta markiranom stazom dužine 2 km i 700m, a visinske razlike 285 m. Na Velikoj Duvjakuši (1709 m) smo za 10 min. Na 2-3 h laganog hoda je Jankovo brdo (1780 m), najviši vrh Splitsko-dalmatinske županije. Također možemo dalje na pl. skl. "Josip Goreta" 1530 m, ispod Čorina Lacmena  (1574 m), do kojeg dolazimo preko Torlakove (1674 m) i Jančarske glave (1669 m), možda najljepšeg vidikovca na ovom dijelu Dinare. Mogućnosti za višednevno i jednodnevo planinarenje su ogromne, a najbolje  to vidimo kroz novoizdanu kartu "Troglavska skupina - istok i zapad u nakladi HGSS-a.

Kući je najjednostavniji pristup iz mjesta Ježevića, Do Ježevića se dolazi automobilom iz pravca Vrlike cestom D 8, skrenuti za mjesto Ježević i voziti lokalnom cestom preko mjesta Kosora i Balečkog mosta na rijeci Cetini te kroz zaseok Žeravice stići do velikog putokaza koji nas usmjerava na makadamski put (3 km) za Sutinu gdje je parking i početak uspona pješačkom stazom.

Uspon do Velike Duvjakuše se prijeđe za 3 do 4 sata, ovisno o fizičkoj spremnosti. Uspon nije zahtjevan ali je dug 8 km, a i potrebno je prijeći 1186 metara visinske razlike. Prvi dio je kroz šumu i raslinje, a završni kroz golet. Staza je odlično markirana i obilježena putokazima nije naporna i vrlo je zanimljiva jer  svakim korakom naviše otvaraju nam se novi vidici i krajolici. Na otprilike pola puta je raskrižje iznad Kozje jame, desno nas put vodi prema pl. kući "PUME", Troglavu i V. Duvjakuši, a lijevo za pl.skl. "Josip Goreta" (1530 m).

 

Za uspon od parkinga do planinarske kuće "PUME" treba nam oko 4 h laganog hoda.

 

Tko god da se uputi na ovo jedinstveno i novo planinarenje vratit će se kući sretniji i bogatiji za jedno lijepo planinarsko iskustvo koje nam je na dohvat ruke.

 

 

 

 

Autor: Mario Mehaković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 386 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com