Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
MUP

Ovom operacijom jača se nadzor grčko-turske granice na moru

 
FRONTEX
 

 

PRESS

 

 

Hrvatska pomorska policija sudjeluje u dvije zajedničke operacije FRONTEX-a na moru, na području Grčke, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva unutarnjih poslova RH. 

 

Nakon što je početkom ožujka ove godine u sklopu zajedničke operacije FRONTEX-a „Rapid Border Intervention 2020.“ upućen prvi kontingent od četiri policijska službenika, u srijedu, 8. travnja, u Grčku je upućena redovita rotacija policajaca. Oni će ondje boraviti do završetka operacije, predviđenog za 6. svibnja 2020.

...

Prvi kontingent hrvatskih policajaca sve zadaće odradio je odgovorno i profesionalno, za što su dobili pismene pohvale rukovoditelja FRONTEX-a, ističu iz MUP-a.

Na grčko-turskoj granici ukupno 100 policajaca iz zemalja EU

U navedenoj misiji na grčko-turskoj granici trenutno se nalazi ukupno 100 policijskih službenika iz zemalja članica Europske unije. Ovisno o okolnostima postoji mogućnost produljenja trajanja operacije kao i proširenja kontingenta policijskih službenika koji u okviru FRONTEX-a sudjeluju u ispomoći, navodi MUP RH. 

Osim ove operacije, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano pruža snažnu potporu Helenskoj Republici angažmanom pomorske policije u zajedničkoj operaciji Poseidon još od 2015. godine, dodaje se u priopćenju.

Ovom operacijom jača se nadzor grčko-turske granice na moru, a hrvatska pomorska policija je u rujnu 2019. uputila policijsko plovilo „Sv. Jure“ Policijske uprave splitsko-dalmatinske sa po četiri člana posade u dvije rotacije koje obavlja zadaće vezane uz suzbijanje nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

Po potrebi sudjeluju i u akcijama traganja i spašavanja migranta i izbjeglica na moru. U složenim akcijama traganja i spašavanja na moru hrvatski su policajci iskazali visoku razinu osposobljenosti, stručnosti i požrtvovnosti u obavljanju zadaća u nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama. Posebnu pozornost posvećuju ranjivim skupinama, dodaju iz MUP-a. 

Sukladno obavijesti FRONTEX-a iz ožujka 2020., kojim je Grčka zatražila brzu pomoć u ograničenom vremenu za raspoređivanje Snaga za brzu reakciju iz baze tehničke opreme Europske granične i obalne straže, Hrvatska je odmah obavijestila FRONTEX da je u mogućnosti dati još jedno dodatno plovilo CPB, koje je ranije već sudjelovao u zajedničkim operacijama u Grčkoj, obalni patrolni brod „Trsat“.

Tako hrvatska policija i dodatnim brodom, kao i pripadajućom posadom, pruža potporu Grčkoj  u nadzoru morske granice. 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 323 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com