Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

NATO

Uz izdvajanja za obranu, Savez jednako značajnim smatra i doprinose u operacijama i misijama
Krstičević na sastanku ministara obrane NATO-a
 
NATO
 
 

PRESS

 

 

 

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 3. i 4. listopada na redovnom sastanku ministara obrane NATO-a održanom u sjedištu Saveza u Bruxellesu.

 

Ministri obrane su raspravljali o napretku u implementiranju odluka donesenih na NATO summitu u Bruxellesu u prvom redu vezanih uz adaptaciju i jačanje Saveza, uključujući i pravedniju raspodjelu tereta. 

...

Ministar Krstičević je na marginama sastanka razgovarao o obrambenoj suradnji s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država Jamesom Matissom te ministrom obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Gavinom Wiliamsonom.

Sastanak je započeo sjednicom Komisije NATO - Gruzija na kojoj je bilo govora o suradnji Saveza s tom partnerskom državom kroz niz zajedničkih aktivnosti, uključujući kroz misije i operacije Saveza.

Radna večera ministara obrane bila je posvećena raspodjeli tereta, odnosno obrambenim izdvajanjima Saveznica. Zaključeno je kako je postignut vidljiv napredak kod Saveznica u povećanom postotku izdvajanja za obranu kao i izdvajanjima za modernizaciju, a sve sukladno obvezama sa samita u Walesu.

Uz izdvajanja za obranu, Savez jednako značajnim smatra i doprinose u operacijama i misijama, kao i implementaciju ciljeva sposobnosti članica.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Sastanak ministara obrane NATO-a 4. listopada 2018. počeo je sjednicom u formatu Grupe za nuklearno planiranje. Potom je održana sjednica Sjevernoatlantskog vijeća na kojoj je sudjelovala i visoka predstavnica EU Federica Mogherini te ministri obrane partnerskih država Švedske i Finske. Na toj sjednici se raspravljalo o ukupnoj suradnji NATO-a i EU, kao i o komplementarnosti uzajamnih napora u obrani dviju organizacija s fokusom na borbu protiv hibridnih prijetnji, vojnu mobilnost te zajedničkoj suradnji na Jugu.


Sastanak ministara obrane završio je sjednicom Sjevernoatlantskog vijeća na kojoj se raspravljalo o naporima NATO-a u području Odvraćanja i obrane, uključujući i davanje smjernica za rad Saveza u razdoblju koje je pred nama, odnosno do narednog sastanka ministara obrane koji je zakazan za sredinu veljače 2019.

Ministar obrane Krstičević je na marginama sastanka, uz nazočnost zamjenice Glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, potpisao i sporazum vezan za uspostavu Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga sa slovenskim i mađarskim ministrom obrane te sa zamjenikom bugarskog ministra obrane. 

Program nazvan MSAP (Multinational SpecialAviation Programme) ima za cilj obučiti posade višenamjenskog helikoptera koje su određene za specijalne zračne operacije, kroz teorijsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga.

Sjedište multinacionalnog obučnog središta bit će u Republici Hrvatskoj u Zrakoplovnoj bazi Zemunik.

 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. NATO

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 444 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com