Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ZDRAVLJE

Covid-19

"Nosite maske, nemoguće da je virus odjednom nestao"
WHO: Još uvijek ne postoji dokaz da se koronavirus može širiti preko površina
COVID-19
 

 

ZDRAVLJE

 

  

Igor Štagljar, hrvatski znanstvenik koji je sa svojim timom na Sveučilištu u Torontu došao na korak do razvoja novog serološkog testa, izrazio je zabrinutost zbog dolaska turista u Hrvatsku.


'Gledajte, to vam je sad jedan veliki open air eksperiment. Hrvatska mora od nečega živjeti, ne možemo zatvoriti državu zauvijek. Vidjet ćemo za dva-tri mjeseca kako će se stvari razvijati. Ako će biti potrebno ponovno uvesti karantenu, uvest ćemo je ponovno. Ako ne, super. Naravno, sad dolazi turistička sezona, pogotovo Dalmacija ovisi o turistima. Ali moram priznati da me malo strah što će biti kad dođu svi ti turisti izvana koji sad donose u Hrvatsku svoje vlastite viruse, svoje vlastite mikrobe, znači doći će opet do jednog velikog miješanja virusa i ne znam, malo sam zabrinut. Inače sam optimist', kazao je Štagljar komentirajući popuštanje mjera u jutarnjem showu Radio Dalmacije.

...

Pozvao je građane na odgovorno ponašanje i nošenje maski prilikom većih okupljanja.
'Preporučio bih ljudima da nose maske ako idu među veće mase jer nemoguće je da je sad taj virus samo tako odjednom nestao. Znači, taj virus je bio tu, ljudi su umirali, bio je toliko infektivan i sad ga najednom više nema. Ne, to nije točno, virus je još uvijek tu, samo mi moramo svojim odgovornim ponašanjem gledati da se taj virus više ne širi dalje. A to ćemo moći ako nosimo maske jer pokazalo se da su populacije koje su nosile maske bile puno uspješnije u borbi protiv koronavirusa nego ove koje nisu', kazao je.

Govoreći o serološkom testu koji razvija njegov tim, a koji će omogućiti da se iz kapljice krvi jeftino, brzo i pouzdano otkrije je li osoba zaražena koronavirusom, kazao je da će se takav test moći napraviti u bilo kojoj zgradi.
'Bit će nam dovoljno samo 10 mikrolitara krvi, dakle milijunti dio litre, da detektiramo je li neka osoba već došla u kontakt s koronavirusom ili nije. To je vrlo jednostavan test koji se može napraviti u bilo kojoj zgradi. Uđete, recimo, u starački dom ili bolnicu i u roku od sat vremena napravite oko tisuću tih testova, što je u ovom trenutku jako bitno. U Kanadi svi serološki testovi koji su trenutačno dostupni stoje između 10 i 20 američkih dolara. Ovaj naš test trebao bi biti barem upola jeftiniji, ako ne i više', objašnjava Štagljar.

Istaknuo je i da još ne možemo reći hoće li biti drugog vala. 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. Ilustracija (Pixabay)

zdravlje

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: croexpress.eu

 


UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 451 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com