Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

zdravljeZDRAVLJE

UCM
Edukacija i samopregled znatno pridonose izlječenju
"POČEŠI S RAZLOGOM"

Počeši s razlogom

 

Piše: M D-B

 

 

U posljednjem sam članku pisala o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, a ovaj ću posvetiti muškarcima. Kampanja „Počeši s razlogom“ koju provode KBC Zagreb i Ožujsko projekt je koji skreće na vrijeme pažnju na podizanje svijesti zdravlja muškaraca i otkrivanja raka testisa.

 

Prošlogodišnja kampanja rezultirala je ranim otkrivanjem kod 46 muškaraca što dokazuje da  edukacija i samopregled  znatno pridonose njihovom izlječenju.   Rak testisa zahvaća populaciju  od 18 do 35 godina, a prema statistikama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj godišnje oboli oko 200 osoba.

 

Ukoliko se otkrije na vrijeme stopa izlječenja se povećava i s obzirom na dostupnu tehnologiju i lijekove ona doseže oko 95% izliječenih pacijenata.

 

Muškarci, ne odmahujte rukom na simptome, ukoliko primjetite da vam se testisi postupno  povećavaju ili smanjuju, bolni su na dodir, osjetljivi, teški ili otvrdnuli na nekim mjestima te da vas prate kašalj, temperatura, nagli gubitak kilograma, bol u leđima, otečenost nogu,  javite se hitno liječniku opće prakse i posjetite urologa. 

Uvjerena sam da većina muškaraca zbog loše edukacije ili straha ne odlazi na redovite preglede. Ne čini vas to manje muževnima, dapače, sam razgovor o tome među prijateljima i poznanicima možda potakne i ostale. Zamislite osjećaj kada nekome bližnjemu  podizanjem svijesti spasite život.

 

Više o kampanji možete istražiti na internetskoj stranici www.pocesisrazlogom.com ili pozivom na broj  Savjetovališta svakog četvrtka od 13:00 do 15:00 sati (01/2388-112), u kojem liječnici odgovaraju na sva vaša pitanja. Hrabro!

 

 Foto: 1. pocesisrazlogom.com

zdravlje

 

 

 

 Autor: M D-B

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 390 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com