Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ZDRAVLJE

UCM
Javnozdravstvenom akcijom '12 minuta kretanja protiv raka' najavljuje se tjedan borbe protiv opake bolesti
Hrvatska obilježava europski tjedan borbe protiv raka

Tjedan borbe protiv raka

 

ZDRAVLJE

 

 

 

 

Brojne vrste raka iz dana u dan odnose sve više života diljem svijeta. Nedovoljna svijest o važnosti prevencije te samim time i kasno otkrivanje pojave bolesti vodeći su razlog poraznih statistika koje možemo promijeniti.

 

Upravo zbog toga, Hrvatska se u subotu, 19. svibnja od 11 sati pridružuje brojnim državama Europe kako bi javnozdravstvenom akcijom '12 minuta kretanja protiv raka' najavili tjedan borbe protiv ove opake bolesti.

...

U suradnji sa sportsko – edukativnim projektom Aktivna Hrvatska, a pod vodstvom stručnjaka s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, građani, profesionalni i rekreativni sportaši te liječnici 12 – minutnim će trčanjem i brzim hodanjem u zagrebačkom parku Maksimir odaslati poruku o važnosti prevencije svih vrsta raka.

Ovom aktivnošću koja će u 11 sati započeti na ulazu Prilesje kod Mogile upozorit će i na važnost poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

Kada bi svaki dan brzo hodali barem 12 minuta i pridržavali se 12 preporuka europskog kodeksa prevencije raka smanjili bismo svake godine broj umrlih osoba od raka za više od 30 posto, izjavio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof.dr.sc. Damir Eljuga.

Hrvatska je 2017. godine bila prva država u Europi koja je podržala inicijativu Europske lige protiv raka pod nazivom I CAN run against CANcer, a kroz 2018. godinu u svim državama Europe nastoji naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji raka.

Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Foto: 1. Izvor

zdravlje

 

 

 

 

 Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 497 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com