Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

zdravljeZDRAVLJE

UCM
Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke
DAN NARCISA

Dan narcisa

 

RANIM OTKRIVANJEM VIŠE OD 90% PACIJENTICA MOŽE SE IZLIJEČITI

 

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli  oko 2600 žena, a njih više od 1000 završi smrtnim slučajem.

 

Zato je Vlada Republike Hrvatske 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se i ove godine obilježava  25. ožujka. Središnja akcija  održava se na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Upravo prevencija igra veliku ulogu u daljnjem liječenju te zloćudne bolesti. Cilj pregleda jest  smanjenje smrtnosti za 25%,  jer se ranim otkrivanjem više od 90% pacijentica može izliječiti. Najčešće su pogođene žene  starije od 45 godina, premda je u posljednje vrijeme sve više žena mlađe dobi. Program ranog otkrivanja namijenjen je ženama u dobi od 50 do 69 godine. One mogu obaviti besplatni  mamografski  pregled sa ciljem smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života.  Isti se preporuča svake dvije godine.  Ženama na kućnu adresu stiže poziv s datumom i mjestom održavanja pregleda.  Nalaz se očitava kroz 2-3 tjedna zajedno sa slikama mamografije i eventualnim uputama za daljnje preglede.

 

Ukoliko pripadate rizičnoj skupini – dob, bolest u bližoj obitelji, manji broj poroda, nadomjesna hormonska terapija, dugogodišnje korištenje oralnih kontraceptiva, rana menarha, nedojenje, fizička neaktivnost i  nezdrav način života, odazovite se na pregled.

 

Dan narcisa održava se u ožujku, a ove je godine u subotu 25. ožujka. Sav dobrovoljni prihod u ovoj humanitarnoj akciji od prodaje poklonjenih narcisa donira se Programu. 

 

 Foto: 1. portalbiograd.com

zdravlje

 

 

 

 Autor: M D-B

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 317 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com