Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

zdravljeZDRAVLJE

UCM
7.4. - Svjetski dan zdravlja
DEPRESIJA - POŠAST DANAŠNJICE

Depresija

 

Piše: MDB

 

 

Sve češće slušamo da je depresija pošast današnjice. I sama sam prošla kroz to iskustvo, kao i moji bližnji.   Upravo je ova suvremena bolest ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja  koji obilježavamo 7. travnja.

 

Svjetska zdravstvena organizacija prvu je skupštinu održala davne 1948. godine, a samo dvije godine kasnije određen je 7. travnja kao Svjetski dan zdravlja. Svake se godine pomno odabire tema s ciljem upoznavanja javnosti i progovaranja o problemu, a ove godine je to borba protiv depresije.  Prošlogodišnja tema bila je dijabetes o kojem sam nedavno pisala.

Depresija pogađa 19% žena i 10% muškaraca što se vidi po potrošnji antidepresiva. Oni su najčešće propisivani  lijekovi u Hrvatskoj, a nagađa se da će do 2020. godine depresija biti najčešći zdravstveni problem. To je mentalna bolest na koju ne utječu spol i dob ljudi, a utječe na svakodnevnicu, posao, odnose u obitelji i među partnerima. Nerijetko dovodi i do najgoreg ishoda-samoubojstva.

Važno je prepoznati simptome depresije i pravovremeno reagirati. Iako ih oboljele osobe često ne  prepoznaju i zato odbijaju pomoć.  Obitelj i prijatelji  trebaju  potaknuti  na liječenje.  Prve fizičke znakove prate  poremećaji spavanja, nagli gubitak ili dobitak kilograma, glavobolja, smanjen libido, nedostatak emocija i energije, snižena koncentracija, alkoholizam, anksioznost. Takve osobe u sebi osjećaju naglu navalu osjećaja koji variraju od ravnodušnosti, tuge, iznenadnog plača, iritabilnosti, lažnog osjećaja sreće do  povlačenja od obitelji i prijatelja te zatvaranja u sebe.  

Uzroci mogu biti različiti poput teških psihičkih trauma, zlostavljanja ili smrti bliske osobe, lijekova, oboljenja ili genetički.

 

 

Liječenje je dugotrajno i teško, a osim razgovora sa psihologom/psihijatrom i  korištenja antidepresiva, uvijek preporučam i alternativne metode.

 

Promijenite prehranu - dokazano je da prehranom možete utjecati na vaše psihičko stanje. Pravilan unos ugljikohidrata, proteina, magnezija i folne kiseline koje nalazimo u lisnatom povrću utječu na organizam.  Šalica čaja  melise ili mente prije spavanja pomaže lakom postizanju sna.  Znamo  da se i nakon kockice fine čokolade osjećamo bolje.  Suplementirajte prehranu omega 3 mastima i multivitaminima.

Pronađite hobi - čitanje, sviranje instrumenta, slikanje, kuhanje, šivanje, izrađivanje stvari od drveta. U svakom od nas postoji neki neotkriveni talent.  Istražujte!

Fizička aktivnost - šetnja u prirodi, vježba, trčanje, boks, pilates, joga, meditaca. Bilo kojom fizičkom aktivnošću balansirate organizam, poboljšavate cirkulaciju, izbacujete nakupljenu negativnu energiju i lakše i ugodnije spavate.

Dovoljno sna -  prije spavanja stvorite ugodno okruženje. Čista soba, čista posteljina, hladan tuš, lagana glazba, izbjegavanje televizora i teške hrane neposredno prije odlaska u krevet, mirisne svijeće. Sve što vam pomaže stvoriti mirnu atmosferu.

Izlaganje suncu - svakodnevno izlaganje suncu potiče stvaranje vitamina D, a dokazano je i da stimulira epifizu koja luči serotonin-hormon sreće,  odgovoran za pozitivno raspoloženje

Razgovor - s  bližnjima, partnerom, svećenikom ili psihijatrom važan je segment u borbi protiv depresije. Pronađite osobu u koju imate povjerenja. Lakše nam je kada svoje osjećaje možemo podijeliti s drugima. Zadržavanje svega negativnoga u sebi jedan od uzroka ove bolesti.

Depresija stigmatizira ljude. Zato  se ove godine SZO na različite načine bori protiv toga. Biti depresivan nije sramota. Ukoliko vam netko kaže suprotno promijenite ljude oko sebe. I ne  zaboravite - niste sami!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, zajedno s Gradskim uredom za zdravstvo grada Zagreba, posvećuje ovu godinu depresiji. U petak 7.4.2017. od 15,00 do 17,00 sati u Parku Zrinjevac u Zagrebu  održati će Festival mentalnog zdravlja. Cilj je upozoriti ljude da pravovremeno ulažu u mentalno zdravlje. Zdravstveno prosvjećivanje i informiranje prvi je korak.

 

 

Nemojte i ovaj vikend provesti kod kuće, izađite na druženje!

 

 Foto: 1. UCM/prtscr

zdravlje

 

 

 

 Autor: MDB

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 186 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com