Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ZDRAVLJE

UCM
Učinkovit lijek za sve nedaće
U SMIJEHU NESTAJU CRNA RAZMIŠLJANJA

Smijeh je zdrav

 

ZDRAVLJE

 

 

Svi se katkad osjećamo tužno, povrijeđeno, namršteno, nezadovoljno, neshvaćeno i otuđeno od svijeta, od drugih ljudi, pa i od samih sebe.

 

Neki tada odu u kafić i u alkoholu potraže utjehu, drugi se povuku u samoću, treći uključe u veselo društvo, četvrti lutajući ulicom na zidiću pročitaju duhovite grafite nepoznatih autora koji im izmame osmijeh na licu. Zastanu, ponovno pročitaju i grohotom se nasmiju.

...

U smijehu nestaju crna razmišljanja, a dolaze vesele i razigrane misli. Tužno i namršteno lice postaje vedro. Na njihovu licu ni traga tuge. Smijeh je zarazan, brzo s jednih usana prelazi na druge i tako se za tren smije cijela skupina ljudi.

 

 

Što je smijeh?

Smijeh je instinktivna aktivnost, svojstvena samo ljudskim bićima.  On je odraz našega raspoloženja, zdravlja i sposobnosti uživanja u životu. Smijeh od srca izražava našu sreću i radost, uklanja tugu, ružne emocije, osjećaj umora, zabrinutost, naglo skreće pozornost s problema na lijepe stvari, sprječava neuroze… Smijeh nas može usrećiti više od ponosa; vrjedniji je od novca; bolje umiruje srce od molitve - tvrdi Harriet Rochlin. On je učinkovit lijek za sve nedaće, krize, probleme i životne teškoće. Freud drži da smijeh oslobađa od agresije, stvara osjećaj ugode, dobre volje, vedrine, optimističnosti, veselosti i zdravog raspoloženja.

 

Kako smijeh trenutno utječe na vaše tijelo?

Smijeh je moćan u suočavanju sa stresom, boli i konfliktom. Ništa ne djeluje tako brzo i ne vraća ravnotežu kao smijeh.

Smijeh će vas oraspoložiti, povezati vas s okolinom, povećati samopouzdanje, poboljšati koncentraciju i pamćenje.

Kako se smijati više i češće? Otkrijte koje stvari vas nasmijavaju i radite ih češće. Okružite se ljudima sa smislom za humor koji vam odgovara. Razvijte svoj smisao za humor i budite duhoviti kada god se ukaže prilika.

Ako vam se ne smije, počnite se na silu smijati jer su istraživanja pokazala da na taj način možemo uspješno zavarati mozak.

 

 

Mozak

Kada se počnete smijati, mozak počinje oslobađati hormone sreće. Mišići oko očiju i obraza počinju sa spontanim kontrakcijama.

 

Pluća

Mišići prsa i dijafragma postaju napeti, istiskujući zrak iz vaših pluća. Taj zrak izlazi kroz dušnik i uzrokuje titranje glasnica. Dolazi do kratkih i neobjašnjivih zvukova, karakterističnih za smijanje.

 

Oči

Ako je nešto jako smiješno, vaše oči postaju suzne.

 

Srce

Iznenadan izlazak zraka iz pluća uzrokuje povećanu potrebu za kisikom. Rad srca postaje brži, a krvni tlak se povećava kako bi tijelo dobilo više kisika.

 

Mišići

I dok se mišići lica i trbuha napinju, ostatak mišića slabi i dolazi do slabije koordinacije. Iz tog razloga ne možemo normalno hodati ili stajati ako se jako smijemo.

Mišići trbuha rade kako bi pomogli istisnuti zrak iz pluća. Moguće je da ćete potrošiti nekoliko kalorija.

 

Hormoni

Smijeh potiče oslobađanje endorfina koji se oslobađa i tijekom tjelovježbe. Dolazi do smanjenja osjetljivosti na bol.

Smanjuje se razina kortizola, hormona stresa. Ovo je jedan od najboljih učinaka smijeha jer povećana razina kortizola uzrokuje kronični umor i povećava rizik od nastanka depresije.

 

Emocije

Istina je: smijeh je zarazan. Neka istraživanja su pokazala da smijeh povezuje ljude. Ako je to istina, smijte se sa osobom s kojom se želite dodatno emocionalno povezati.

 

 

Foto: 1. cdn20.patchcdn.com

zdravlje

 

 

 

 

 Autor: UCM

Izvor: centarzdravlja.hr/vasezdravlje.com

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 256 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com