ZDRAVLJE
Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj metabolizma gušterače tj. njezinog hormona inzulina kojeg proizvodi previše ili premalo, pa on ne dovodi potrebni šećer do stanica.
Osnovna značajka dijabetesa povišen je šećer u krvi, koji dugoročno uzrokuje oštećenja na očima, živcima, bubrezima i krvnim žilama. U Hrvatskoj, prema podacima još iz 2011.godine, ima više od 200.000 oboljelih. Broj stalno raste.
Vrste dijabetesa (tip 1 i tip 2)
Tip 1 nastaje u djetinjstvu, a dodatan unos inzulina u organizam je neophodan. U tom slučaju tijelo samo napada stanice gušterače koje proizvode inzulin, a prate ga pojačana žeđ, glad i mokrenje te kroničan umor, gljivične infekcije, nagli gubitak težine i smetnje vida.
Najčešći oblik je tip 2 koji nastaje kod osoba s povećanom tjelesnom težinom nakon 40. godine života. On se vrlo lako kontrolira pravilnom prehranom i tjelovježbom. S obzirom da napreduje s vremenom ga je moguće postupno liječiti tabletama ili injekcijama inzulina.
Adekvatna prehrana
Za dijabetes, neovisno o kojem se tipu radi, bitna je adekvatna prehrana. Obroci moraju biti redoviti uz dva međuobroka, hrana treba biti bogata vlaknima (cjelovite žitarice i povrće), unos voća ograničiti zbog prirodnih šećera, unositi sporo apsorbirajuće ugljikohidrate, alkohol u umjerenim količinama, a omjer namirnica na tanjuru treba pravilno rasporediti. Olako shvaćanje prehrane, načina života i unosa inzulina dovodi do komplikacija. Neke od njih su dijabetička retinopatija koja dovodi do sljepila, dijabetička nefropatija, kororanarne bolesti, neuropatije a najčešća od njih je dijabetičko stopalo.
Velik je broj onih koji nisu svjesni da pate od povišenog šećera zato je važno rano otkrivanje, edukacija i samozbrinjavanje.
Preporuča se jednom godišnje obaviti sistematski pregled, jer vrlo često simptome dijabetesa ne prepoznajemo i ne registriramo kao poremećaj metabolizma.
Foto: 1. image.slidesharecdn.com
Autor: M D-B