Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ZDRAVLJE

Savjeti

Jedini vitamin kojeg naše tijelo može sintetizirati
VAŽNOST VITAMINA 'D'
Vitamin D
 

 

ZDRAVLJE

 

  

Koliko je vitamin D važan za naš organizam, ne treba posebno naglašavati. Jača naše kosti, povezan je s radom krvožilnog sustava, regulacijom hormona u tijelu i zdravljem kože.

 

Nedostatak vitamina D teško je primijetiti i ne postoje određeni simptomi koji bi mogli ukazivati na manjak.

...

Međutim, danas se sve više pažnje pridaje ovom jedinstvenom vitaminu, kojeg se u stručnim krugovima razmatra kao hormon, a njegov je utjecaj na cijeli organizam neupitan.

- To je jedini vitamin kojeg naše tijelo može sintetizirati. Primarno ga dobivamo izlaganjem sunčevim zrakama i u koži nastaje sedamdehidrokolesterol, koji se zatim u jetri, a kasnije u bubregu pretvara u aktivni oblik vitamina D, rekla je Maja Filipović Grčić, Spec. interne medicine, subspec. endokrinologije.

U tom je obliku vitamin D spremljen u našem organizmu i kao takav može se mjeriti - kao što se primjerice mjeri i razina željeza u krvi. Receptori vitamina D nalaze se na svim stanicama u tijelu i do sada su brojne studije pokušale povezati vrijednosti vitamina D s prisutnošću ili odsutnošću nekih bolesti i stanja u organizmu. Vitamin D tako dokazano smanjuje upalne procese u organizmu. S tim da ne može izliječiti kroničnu bolest, ali ju može ublažiti. U organizam ga unosimo hranom i izlaganjem suncu.

Dnevno bi trebalo pojesti devet jaja kako bi organizam dobio dovoljno vitamina D. Druga opcija je nekoliko puta tjedno izlagati cijelo tijelo suncu, što je zimi nemoguće. Zbog toga ne iznenađuje da je deficijencija ovog vitamina sve češći zdravstveni problem. Danas postoji velik broj mladih sa značajno manjom vršnom koštanom masom, nego što je to bio slučaj prije četrdeset ili pedeset godina.

Osobe prekomjerne tjelesne težine, tamne puti ili s bolestima jetre, bubrega i crijeva teže apsorbiraju ovaj vitamin. Njima, ali i većini nas, s obzirom da ne provodimo dovoljno vremena na suncu, preporučuje se nadoknada D vitamina suplementima. A preporučena doza iznosi 4 tisuće internacionalnih jedinica na dan.

Nalaz vitamina D široko je dostupna i jednostavna krvna pretraga koju mogu zatražiti svi. Ona se pak posebno preporučuje dijabetičarima, osobama koje pate od upalnih bolesti crijeva, sistemskog lupusa i reumatoidnog artritisa, odnosno svim kroničnim bolesnicima, čija terapija smanjuje apsorpciju D vitamina.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. scrshot HRT

zdravlje

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 


UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 326 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com