Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA
MOZAIK

Kraus: Kako Izrael može surađivati sa Sedlarom?

 
Mossad
 

 

KULTURA: Mozaik

 

 

 

Dokumentarni film "Od Mossada do Eichmanna" redatelja Jakova Sedlara bit će prikazan na HRT-u 27. svibnja, a njegov izbor i prikazivanje isprva najavljeno za 13. svibnja, dan uoči obljetnice osnivanja države Izrael, Židovska općina Zagreb ocijenila je neprimjerenim.

HRT je najavljujući Sedlarov film o životu Rafija Eitana, izraelskog političara i najpoznatijeg agenta tajne službe Mossad, istaknuo da će ga prikazati u sklopu ciklusa "Mijenjamo svijet", u "udarnom terminu" na HTV 1 u 20 sati.

...

Život najpoznatijeg Mossadovog agenta

U opisu je navedeno da je riječ o biografsko-povijesnom dokumentarcu o političaru i agentu koji je postao svjetski poznat nakon što je otkrio gdje se nakon Drugog svjetskog rata skrivao nacistički ratni zločinac Adolf Eichmann.

Upravo mu je Eitan stavio lisice na ruke prije negoli je iz Buenos Airesa prebačen u Jeruzalem gdje je, ističu na HRT-u, kao simbol nacističke Njemačke i idejni tvorac koncentracijskih logora osuđen na smrt zbog progona i ubojstva šest milijuna ljudi tijekom Holokausta.

"Film obiluje izuzetno zanimljivim i dinamičnim detaljima iz Eitanovog bogatog života, ali i komentarima o situaciji u Izraelu i svijetu danas", izvijestili su s HRT-a. Za istaknuti je i kako, protivno dosadašnoj praksi, u najavi tog filma HRT nije naveo ime i prezime redatelja i scenarista, navodeći samo da je film nastao u američko-izraelsko-hrvatskoj produkciji.

Kraus: Kako Izrael može surađivati sa Sedlarom?

S druge strane, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus Hini je kazao da nije upoznat s emitiranjem tog Sedlarova filma na HRT-u, ali da smatra kako to nije dostojan način obilježavanja obljetnice osnivanja države Izrael.

Upitan kako ocjenjuje dosadašnji Sedlarov angažman na HRT-u i uvrštenje tog njegovog dokumentarca u ciklus "Mijenjamo svijet", Kraus je odgovorio da se to može povezati sa društvenim kretanjima u sadašnjoj Hrvatskoj.

"Ta suradnja je u potpunosti u skladu s našom nacionalnom televizijom HRT koja slijedi 'main stream' RH", kazao je Kraus.

Komentirao je i činjenicu da Sedlar dugi niz godina surađuje s izraelskim produkcijskim kućama i snima filmove o izraelskim političarima i generalima, a istovremeno u Hrvatskoj filmovima poput "Jasenovac - Istina" zbog kojih ga je i hrvatska židovska zajednica optužila za revizionizam, umanjenje i obezvrijeđuje žrtava Jasenovca i negira Holokaust.

"Pravo pitanje je kako Izrael može surađivati s njim", zaključio je Kraus. Kazao je i da ga Sedlar nije kontaktirao u eventualnoj pomoći oko filma te da nije bio na premijeri održanoj lani u Zagrebu, a zaključno je i ocijenio Sedlarov "lik i djelo" kazavši: "Mislim da sam više nego jasan".

Jakov Sedlar je za Hinu kazao da za navedeni film nije nikoga kontaktirao u Zagrebu, kao ni za jedan film koji je radio u Izraelu jer "tamo ima sve što treba, od potrebnih informacija do ekipe".

 

Sedlar: Nikada nisam želio nikoga uvrijediti

"Što se tiče kritika na film o Jasenovcu, opet bih ponovio: Nikada nisam želio nikoga uvrijediti i, ako jesam, uvijek ću se ispričati za nešto što nije točno. Posebno nemam nikakvoga razloga bilo što negativno reći o Židovima u Hrvatskoj. Nije moguće zanijekati zločin koji je NDH napravila prema židovskoj zajednici, to bi mogao učiniti samo kreten. Židovska zajednica je značajno pridonijela povijesti naše domovine u svim segmentima i svaki bi joj Hrvat trebao biti na tome zahvalan", kazao je Sedlar.

Dodao je i kako bi bilo poželjno da ekipa nepristranih povjesničara, kako ističe, "stavi točku i na taj bolni, ali još uvijek neraščišćeni dio naše povijesti".

Zaključuje i kako "treba objaviti sve što postoji i svakoj nevinoj žrtvi dati pijetet koji zaslužuje".

No, za poruku svog najnovijeg filma, Sedlar ističe da je vezana isključivo uz Izrael.

"Poruka filma je, kao i mnogih mojih filmova s izraelskim temama: Izrael i sudbina židovskoga naroda ispred i iznad svega! Ništa od toga nije više sveto. Imamo samo jednu zemlju, volimo je i čuvajmo!" ističe Sedlar.

 

Filmovi u Vizualnom centru Yad Vashema

Dodao je i kako su izraelski partneri ujedno i njegovi dugogodišnji prijatelji s kojima je napravio 14 filmova koji su u Vizualnom centru muzeja Holokausta Yad Vashem.

Ističe i kako su tamo, između ostalih, i njegovi filmovi o Mordechaiju Motti Hodu, osnivaču izraelskoga ratnog zrakoplovstva, Arielu Sharonu, Ehudu Baraku, Yudith Arnon, četiri filma o hrvatskim Pravednicima među narodima...

Dodaje i kako su u tim filmovima sudjelovali mnogi legendarni izraelski političari i vojnici, kao što i u najnovijem "Od Mossada do Eichmanna" o Rafi Eitanu sudjeluju legendarni general Avigdor Kahalani, bivši premijer Ehud Olmert, najpoznatiji izraelski odvjetnik Ram Kaspi, bivši šef armije Moshe Bugi Yaalon i Yaakov Perri, bivši šef Shin Beta, sigurnosne službe za zaštitu domovinske sigurnosti Izraela.

Sedlar ističe i kako je najnoviji film pripremao desetak godina u razgovorima s Eitanom, producenti su izraelski Filmind, njegova tvrtka Oluja Film, The Ollendorff Center (USA), a koproducent je još i Menorah film iz Zagreba. Film je stajao oko 300.000 američkih dolara, a u njegovu stvaranju nisu sudjelovali ni HRT ni Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), ističe Sedlar.

S HRT-a ističu da su prava emitiranja dokumentarnog filma "Od Mossada do Eichmana" otkupili od neovisnog proizvođača putem javnog poziva prošle godine. Iako je taj film na HRT-u trebao biti prikazan 13. svibnja, uoči obljetnice osnivanja države Izrael, bit će prikazan u sklopu ciklusa "Mijenjamo svijet" 27. svibnja.

"Promjene u rasporedu učinjene su iz tehničkih razloga", odgovorili su s HRT-a.

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 177 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com