Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
KULTURA
MOZAIK

Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje ishodište je dobročinstva i čovječnosti
Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti”, redatelja Branka Ištvančića

Pouke o čovječnosti

 

Kultura: Mozaik

 

 

 

Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti”, redatelja Branka Ištvančića, nakon nedavne premijere na Pulskom filmskom festivalu, uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e, jedne od najvažnijih manifestacija tga tipa u Europi i svijetu, koji će se od 20. studenoga do 1. prosinca 2019. godine održavati u Amsterdamu u Nizozemskoj.

 

IDFA-in Docs for Sale filmski je sajam namijenjen predstavljanju završenih dokumentarnih filmova pred 300-tinjak stranih televizijskih kupaca, prodajnih zastupnika, distributera i festivalskih selektora koji će se sastati na IDFA festivalu u Amsterdamu i pregledati izbor iz najnovije i najbolje produkcije dokumentarističkih ostvarenja dostupnih na međunarodnom tržištu.

...

Heroji čovječnosti

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su u ratnom vihoru, 29. rujna 1991., uz pomoć medicinskog osoblja, u šest autobusa evakuirali i iz neprijateljskog okruženja spasili više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, među kojima su većinom bili pacijenti srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

 

 

Divljački napadi Banjalučkog korpusa na bolnicu

Kada je krajem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca, počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu i nešto se moralo poduzeti. Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje tog 29. rujna 1991., to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike u tijeku rata, druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti, naći snage izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom nečovječnom trenutku rata ima milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima.

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

Ovaj autorski dokumentarac snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

 Foto: scrshot Youtube

 

Autor: Snježana Vučković

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 237 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com