Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA
MOZAIK

"Tko zbori plemenite riječi, osobito kad govori o drugima, plemenit je čovjek"

 
'Misli o odgoju i dobroti' časne sestre Valentine
 

 

KULTURA: Mozaik

 

 

 

Nakladnik Školska knjiga objavio je knjigu "Misli o odgoju i dobroti" Blaženke s. Valentine Mandarić, zbirku inspirativnih ogleda i kratkih priča o nizu aktualnih tema iz svakidašnjeg života koja poučava skromnosti, jednostavnosti, zahvalnosti i zadovoljstvu u malim stvarima.

 

U svojoj knjizi "Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi", Blaženka s. Valentina Mandarić zaokupljena je duhovnom dimenzijom čovjeka i uzvišenim ciljevima odgoja i obrazovanja kojima je ishodište u vrednotama kao što su život, ljubav, dostojanstvo, vjerodostojnost i dobrota.

...

Ta časna sestra i redovita profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu objavila je u izdanju Školske knjige (Biblioteka za poticanje čitanja) zbirku inspirativnih ogleda / kratkih priča o odgoju, obrazovanju, obitelji, domoljublju, duhovnosti, moralnom relativizmu, indiferentnosti, krizi identiteta i nizu drugih aktualnih tema iz svakidašnjeg života.

Svaki je ogled / kratka priča naglašena cjelina, "zasebna misao" koja, ulančana s drugim ogledima, oblikuje skladan i jedinstven mozaik. Zbirku sestre Valentine ilustrirala je Željka Mezić, predgovor je napisala dr. sc. Dijana Vican, a pogovor potpisuje dr. sc. Jasna Šego.

Knjiga je namijenjena učenicima, učiteljima i roditeljima te osobama različitih vjeroispovijesti koje traže poticaj za duhovni razvoj.

"Vlastito nadahnuće sestra Valentina pronalazi u mudrim mislima sociologa, književnika, filozofa, teologa i svetaca, a zanimljivo je to što religijske i vjerske motive prepričava tako da poticaj za duhovni razvoj u njima mogu naći osobe različitih vjeroispovijesti", ističu iz Školske knjige. "Stoga će svaka osoba koja traži, upotpunjuje ili preispituje svoju duhovnu dimenziju nedvojbeno pronaći vrijednosnu okrepu u knjizi", dodaju.

Suvremeni je čovjek, smatra autorica knjige, izgubio mudrost, svrhu i umijeće življenja, a posljedice toga osobna su i društvena kriza, kriza odgoja, kriza čovječnosti, kriza identiteta, kriza vrijednosti. Čovjekova duhovna pustoš uzrok je govora mržnje, neljubaznosti, laži, prijezira, poniženja i okrutnosti.

"Misli o dobroti" svojevrstan su protuotrov, knjiga ohrabrenja i poticaja koja poučava skromnosti, jednostavnosti, zahvalnosti i zadovoljstvu u malim stvarima. Knjiga je i iznimno pogodan priručnik za obitelji jer demaskira odgojna skretanja s puteva istinskog očovječenja kojima su okružena djeca i roditelji/skrbnici.

"Koliko uistinu vrijedi nečija riječ? Upravo onoliko koliko gradi, hrabri, povezuje, oplemenjuje, liječi, upozorava, usmjerava. Mnogo je zastrašujućih riječi, riječi koje vrijeđaju, ponižavaju, truju, razdvajaju, ubijaju. Riječi imaju veliku moć. Zato budno pazimo što govorimo te koga i kako slušamo", poručuje autorica knjige Blaženka s. Valentina Mandarić.

 

 

RECENZIJE
"Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi  Blaženke s. Valentine Mandarić namijenjena je i mladima, i njihovim roditeljima, nastavnicima, odnosno svima koji se kroz formalni, neformalni ili informalni odgoj i obrazovanje odluče podijeliti svoje odgojno djelovanje sa svima onima do kojih im je istinski stalo. Misli o odgoju i dobroti bit će korisna učiteljima i nastavnicima različitih nastavnih predmeta u formalnom sustavu odgoja i obrazovanja, a napose razrednicima i stručnim suradnicima."
- dr. sc. Dijana Vican

"Zbirka tekstova Misli o odgoju i dobroti  ima potencijal postati ona knjiga koju učenici nikada ne zaboravljaju. Zbirka tekstova također pridonosi ostvarivanju brojnih ishoda u kurikulumu te je primjenjiva za učenike različite dobi jer se svaki tekst može iščitavati na više razina, ovisno o dobi učenika. Teme i pitanja koja su djeci i mladim čitateljima otvoreno postavljena primjerena su potrebama, interesima i kognitivno-afektivnom stupnju razvoja učenika u primarnom obrazovanju.
Za vjerovati je da će učiteljima i učenicima ova zbirka tekstova biti od velike koristi te služiti na radost u čitanju i otkrivanju svijeta. Uz dobro vodstvo i ciljano korištenje zbirka tekstova će potaknuti razvijanje komunikacije na standardnom hrvatskom jeziku te jačanju čitalačke pismenosti i stvaranju navike čitanja."
- mag. prim. educ. Anna Mostarac

"Uznemirena zloćom, razdragana dobrotom. Zabrinuta zbog nagomilanih problema, ganuta suosjećanjem. Pogleda usmjerena u nebo, a ipak čvrsto na zemlji. Kritična prema negativnim pojavama suvremenoga svijeta, a puna ljubavi prema Bogu i čovjeku… – moji su prvi dojmovi nakon čitanja knjige Blaženke s. Valentine Mandarić Misli o odgoju i dobroti. U svojim razmišljanjima o svakidašnjici, o izazovima i nevoljama s kojima se susreće čovjek suvremenoga doba sestra Valentina nadahnjuje se mislima sociologa, književnika, filozofa, teologa, svetaca…
Zbog poniranja u aktualne teme, zbog njihove temeljite raščlambe i tumačenja, zbog savjeta i poticaja širemu čitateljskom krugu, ovu bismo knjigu mogli nazvati školom evanđeoske ljubavi."
- dr. sc. Jasna ŠegoO AUTORICI
Blaženka s. Valentina Mandarić rođena je u Splitu 7. travnja 1962. godine, a rano djetinjstvo provela je u malome selu Dalmatinske zagore – u Čvrljevu. Već joj je kao djevojčici želja bila postati časna sestra pa je tako s 12 godina napustila roditeljsku kuću i otišla u samostan Sestara franjevki od Bezgrješne u Šibeniku. U sklopu redovite redovničke formacije u Šibeniku završila je osnovnu i srednju školu. Nakon redovničke formacije (kandidatura, postulatura i novicijat) postala je časna sestra te je, položivši zavjete, uz redovničko odijelo dobila i novo ime – Valentina. Nakon studija na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, u Rimu je upisala poslijediplomski studij, na kojem se bavila adolescentima i mladima. Nakon što je magistrirala, nastavila je doktorski studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je 2000. obranila doktorat na temu Religiozni identitet zagrebačkih adolescenata. Tri je godine radila kao vjeroučiteljica u srednjoj školi u Zagrebu, a od 1995. zaposlena je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je trenutačno redovita profesorica.
Predmet su njezina znanstvenoga i istraživačkoga rada adolescenti, mladi, religijski odgoj i obrazovanje, vjeronauk, pedagoško-didaktička pitanja u odgoju i obrazovanju. Od 2006. predstojnica je Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi. Više je godina bila gošća predavačica na Islamskome pedagoškom fakultetu u Zenici.
Autorica je, koautorica i urednica više knjiga: Religiozni identitet zagrebačkih adolescenata, 2000.; Bogatstvo prisutnosti u radosti darivanja, 2004.; Dodiri trenutaka nekih, 2006.; Mladi integrirani i(li) marginalizirani, 2009.; Vjeronauk – izazov Crkvi i školi, 2011.; Identitet kao odgojno-obrazovna vrjednota, 2011.; Solidarnost i znanje kao odgojno-obrazovne vrjednote, 2013.; Važnost odgoja u današnjem svijetu, 2015.; S kardinalom u Isusovoj domovini (monografija), 2017.; Religioznost zagrebačkih adolescenata, 2019. i Nastavničke kompetencije, 2019.

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Hina/shop.skolskaknjiga.hr

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 520 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com