Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
KULTURA
MOZAIK

U Osijeku je natječaj poništen zbog izostanka napomene da hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost
 Poništeni natječaji za intendante splitskg i osječkog HNK-a

HNK

 

Kultura: Mozaik

 

 

 

Nastavljaju se 'trakavice' oko izbora novih intendanta dviju nacionalnih kazališta. U Splitu je natječaj za novog intendanta poništen zbog pogrešno naznačenog razdoblja financijskog programskoga okvira, a u Osijeku zbog izostanka napomene da hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost.

Jesu li formalna obrazloženja i jedini razlog poništavanja natječaja u dva Hrvatska narodna kazališta ostaje otvoreno pitanje s obzirom na nedavne povišene tonove koji su pratili raspisivanja i provedbu natječaja.

...

Kazališno vijeće HNK-a Osijek poništilo je natječaj za izbor novoga intendanta i raspisalo novi, što u aktualnoj upravi Kazališta ne smatraju problematičnim, jer mandat aktualnom intendantu Božidaru Šnajderu istječe tek u svibnju iduće godine, izvijestili su u iz tog kazališta.


Na konferenciji za novinare Šnajder je kazao kako je natječaj za izbor intendanta raspisan pravovremeno, u lipnju, ali je objavljen u rujnu, odlukom Kazališnog vijeća, jer je Vijeće smatralo nemogućim da se sva procedura obavi tijekom godišnjih odmora.

Dodao je da je nakon objave natječaja član Kazališnog vijeća Nedjeljko Bosanac došao u posjed naputka Ministarstva kulture od 18. rujna, koji nije izravno upućen osječkom HNK-u nego samo nekim institucijama kulture, a u kojemu stoji da kod raspisivanja u tekstu natječaja treba napomenuti da, temeljem zakonskih odredbi, hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost pri natječaju za radna mjesta.

Kako to nije navedeno u raspisanom natječaju, niti stoji u Statutu osječkog HNK-a, a niti u Zakonu o kazalištima, Šnajder je kazao da je Bosanac predložio predsjednici Kazališnog vijeća da se hitno sazove sjednica te da se natječaj poništi i taj naputak ubaci u tekst novoga natječaja.

Premda smatra da službe HNK-a nisu ni u čemu pogriješile, jer je natječaj raspisan u skladu s kazališnim Statutom, izvijestio je da je natječaj poništen te je raspisan novi, s dodanim naputkom, kazavši kako ne vidi da se tu nešto bitno dogodilo, jer njegov mandat istječe u svibnju iduće godine.

Zakon o hrvatskim braniteljima na snazi je od 2017. godine, a Ministarstvo kulture se tek nakon raspisivanja natječaja u Osijeku sjetilo dostaviti naputak, ali opet ne nacionalnim kazalištima, premda Ministarstvo provodi nadzor nad zakonitošću njihova rada te smatramo da su nas trebali upozoriti,  ocijenio je Šnajder.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Tvrdi kako su u međuvremenu prošli natječaji ŠibenikuDubrovniku Zagrebu, bez tih naputaka, koji nisu poništavani. Odbacio je i neke medijske napise u kojima ga se, kako drži, neargumentirano i neistinito proziva za neadekvatan repertoar, loše financijsko poslovanje te nepravilno knjiženje sredstava koje Kazalište dobiva od osnivača.


Ustvrdio je da su izvješća o poslovanju HNK-a prihvaćena na predstavničkim tijelima grada i Županije, a da je u njegovom mandatu osječki HNK dobio tri Nagrade hrvatskog glumišta te brojna druga priznanja i nagrade.

Ističe kako nije u sukobu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, niti sa županom Ivanom Anušićem te da ga čude napisi, u kojima ga se, kako drži, blati na neprimjeren način.

Ako nekome smetam, neka mi se to kaže, i ja ću, ako treba, danas dati ostavku, ali želim da mi se to kaže argumentirano, a ne ovako,  istaknuo je Šnajder.

Natječaj za intendanta HNK-a Split objavljen, pak, prije desetak dana također je poništen, a novi će biti raspisan za nekoliko dana, doznaje se u Službi za kulturu i umjetnost Grada Splita.

Pročelnica Službe Maja Munivrana potvrdila je da je u natječaju pogrešno navedeno razdoblje financijskog programskoga okvira, odnosno da je naznačeno razdoblje od 2018. do 2021. koje je vrijedilo za prošli raspisani natječaj.

S obzirom na to da novi intendant nikako ne može početi raditi u ovoj godini, tako i u financijskom programskom okviru treba stajati od 2019. do 2022. godine,  rekla je Munivrana dodavši da će novi okvir biti predstavljen na Gradskom vijeću, nakon čega se može raspisati novi natječaj.

Sadašnjem intendantu Goranu Golovku mandat traje do kraja rujna te će on nakon toga biti vršitelj dužnosti do izbora novoga intendanta.

Poništeni natječaj raspisan je jer je Gradsko vijeće Grada Splita u siječnju odbilo imenovati Ivana Lea Lemu, koji se tada jedini javio na natječaj. Lemo je dobio glasove devet od 30 nazočnih vijećnika, 17 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana. Jedna od primjedbi bila je da Lemo nije izradio strategiju financijske konsolidacije kazališta te da nije detaljno iznio program.

 

 Foto: arhiva HRT

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT (ViK)

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 326 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com