Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

MOZAIK
Špilberk - druga strana medalje prosvijećenog apsolutizma
Novi roman Hrvoja Hitreca o barunu Trenku

Hrvoje Hitrec

 

Kultura: Mozaik

 

 

 

 

Nakon romana 'Kolarovi', o našoj političkoj povijesti 20. stoljeća, te 'Što Bog dade i sreća junačka' u kojem se bavi 19. stoljećem i banom Jelačićem, Hrvoje Hitrec u trećem je romanu iz tog ciklusa, pod naslovom 'Špilberk', zašao u 18. stoljeće, vrijeme baruna Trenka. Hitrecov novi roman, predstavljen u Društvu hrvatskih književnika Zagrebu, priča je o vojniku, gospodinu, kockaru i junaku, sinu pruskog časnika barunu Trenku, koji je bio najpopularniji ratnik u tadašnjoj Europi.

...

Preživio je 102 dvoboja i 14 ranjavanja, ali ne i zatočeništvo u zloglasnom Špilberku. Nije to nekakva romansirana biografija baruna Trenka, nego je to roman o Špilberku, o tamnici gdje su zaglavili mnogi politički protivnici Marije Terezije,  pojašnjava Hrvoje Hitrec.

Za Hitreca Špilberk je zapravo druga strana medalje prosvijećenog apsolutizma. Kako je istaknuto na predstavljanju, danas je povijesni roman zbog užurbanosti i briga često zapostavljen.

Danas ljudi žive u jednom drugom društvenom okruženju i bore se za sutra. Stalno misle na egzistenciju, stalno su u ljušturi ovoga danas i zaista se nemaju vremena vraćati u prošlost,  komentira voditeljica tribine DHK-a Lada Žigo Španić.

Povijesni roman izrazito je važan i edukativan žanr koji svakako treba očuvati. Hrvoje Hitrec stvorio je napetost između već poznatih činjenica i svoje priče te izgradio posve nov portret baruna Trenka.

 

 Foto: Izvor

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 487 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com