Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
KULTURA
MOZAIK

Nakon Lukovdola festival se seli u Rijeku i Pulu
Nagrada Ivan Goran Kovačić Martini Vidaić, Goran za mlade pjesnike Denisu Ćosiću

Goranovo proljeće

 

Kultura: Mozaik

 

 

 

Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu 56. Goranova proljeća uručena je u Lukovdolu Martini Vidaić za zbirku pjesama "Mehanika peluda", a Denisu Ćosiću uručen je Goran za mlade pjesnike za rukopis "Crveno prije sutona".

U obrazloženju se navodi kako ova zaokružena i cjelovita pjesnička zbirka Martine Vidaić ima naizgled koralni karakter i kao da se sastoji od niza posebnih svjedočenja, iskaza nebrojenih i tek okvirno određenih lica i stvari, i pojava što govore.

...

Povjerenstvo je ocijenilo kako se poetski izraz Martine Vidaić odlikuje gipkom metaforikom i jetkom slikovitošću pa uspijeva dosjetljivo amalgamirati gorčinu i žestinu, okrutnost i nježnost, preplitanje i jasnoću, razmetanje i gluhoću.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Martina Vidaić jednoglasno je nagradu Grran za mlade pjesnike dodijelilo Denisu Ćosiću za rukopis  pod naslovom "Crveno prije sutona".

Ćosićeva knjiga pjesama u prozi od početka do kraja drži visoku napetost poetske ispisanosti na razini oblikovanja teksta cijele knjige i na razini oblikovanja svakoga pojedinačnog teksta unutar cjelina, ističe povjerenstvo i dodaje kako je to knjiga utihla, umirena prostora prije sutona, prije kraja dana, prije kraja osobnog ciklusa lirskog subjekta, ali i prije kraja jednoga mitološkog i civilizacijskog ciklusa.Ta nemoć, ispražnjenost, rasap koji možda hoće, a možda i neće izroditi novi početak na razini motiva i tema, spretno se dočekuju u dobro pogođenu izrazu, dobro pogođenim slikama i dobro organiziranim ciklusima koji svoj svijet izgrađuju uvjerljivo i domišljato, ističe povjerenstvo.

Na natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike prispjela su 54 rukopisa, a povjerenstvo je odlučio pohvaliti i rukopise Tomislava Augustinčića "Ipak, zora", Nine Bajsić "Pjesme za svaki slučaj", Lane Bojanić "Pribor za lov i vremeplov", Karle Crnčević "Linije bijega" te Ljiljane Logar "Zbirka".

Martina Vidaić rođena je u Zadru 1986. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti. Do sada je objavila tri zbirke pjesama. Dobitnica je 1. nagrade Goran za mlade pjesnike.

Denis Ćosić je rođen u Karlsruheu 1996. Studira turistički menadžment u Zagrebu. Pjesme su mu zastupljene u nekoliko zbornika (Rukopisi 40, Antologija u čast Charlesa Baudelairea, The Split Mind.

Nakon Lukovdola festival se seli u Rijeku i Pulu.

 

 Foto: DPCM

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 385 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com