Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA
MOZAIK

50. jubilarna obljetnica

 
Varaždinske barokne večeri
 

 

KULTURA: Mozaik

 

 

 

Koncertom Varaždinskog komornog orkestra podno bedema Starog grada u petak su svečano otvorene jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri na kojima, za razliku od prijašnjih godina, nastupaju isključivo domaći umjetnici.

 

Uoči svečanog otvorenja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je već početkom svibnja Ministarstvo odlučilo da se svi nacionalni festivali moraju organizirati i u ovim okolnostima.

...

„Ovo je zaista velika obljetnica”, rekla je ministrica i dodala da su  Barokne večeri jedan od prvih europskih festivala posvećenih isključivo ranoj, odnosno baroknoj glazbi i na takav način doprinijele promociji glazbe tog razdoblja u Hrvatskoj  i šire.

„Varaždinska publika cijeni i voli ovaj festival i sigurna sam da smo na početku sljedećih uspješnih 50 godina”, istaknula je.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima rekao je da je 50 godina u životu jednog ljudskog bića jako puno, a za festival još i više.

„Neću pogriješit ako kažem da su Varaždin i barok sinonimi, i Varaždin i muzika su sinonimi”, rekao je Zima i dodao kako  Varaždin imao vrlo bogatu muzičku povijest i upravo zbog toga se festival događa u tom gradu.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok naglasio je kako su Varaždinske barokne večeri prkosile ratu i napadima na Varaždin, pa tako prkose i koroni. Dodao je i kako je pozitivno u cijeloj situaciji s koronavirusom to što su ljudi više okrenuti boravku na zraku, ali i što se sve više koncerata i drugih priredbi odvija na otvorenom.

„Ovo je jedan od najljepših ambijenata koje uopće čovjek može zamisliti. Sami glazbenici mi vele da će svirati kvalitetnije, bolje i zvonkije”, rekao je Čehok dodavši kako je riječ o jednoj „sjajnoj simbiozi naše kulturno-povijesne baštine i barokne glazbe”.

I varaždinski župan Radimir Čačić je istaknuo da je za Varaždin ovaj festival izuzetno važan.

„Ako Varaždin želi poslati poruku grada kulture, što on jest, grada koji traži svoju perspektivu na tom prostoru, kultura će biti sve važnija”, rekao je Čačić te dodao kako se o tome mora voditi računa i „tražiti sve više i više, sve bolje i bolje, a to traži i financijsku podršku”.

„Zahvaljujem Vladi, a posebna zahvalnost ministrici. Ona razumije značaj ovih večeri i očekujem da će tako biti i dalje”, naglasio je župan Čačić.

Na svečanom otvorenju, Varaždinski komorni orkestar izveo je, pod umjetničkim vodstvom Latice Honda Rosenberg, Bachov Brandenburški koncert br 3., Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannovu uvertiru-suitu La Bizzare, a hrvatsku himnu otpjevala je sopranistica Lana Kos.

Varaždinske barokne večeri održavaju se do nedjelje, 27. rujna, a jubilarno izdanje, uz niz popratnih programa, donosi desetak koncerata u Varaždinu te po jedan u Križevcima, Ludbregu, Varaždinskim Toplicama, Prelogu i Belcu.

Nastupit će, među ostalima, najbolji solisti četiriju glazbenih akademija u Zagrebu, Splitu, Puli i Osijeku s Baroknim ansamblom, sopranistica Ivana Lazar, orguljaš Edmund Andler Borić, Zagrebački solisti, Hrvatski komorni orkestar, Camerata Garestin, Zbor Hrvatske radio televizije i Hrvatski barokni ansambl.

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 235 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com