Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA
MOZAIK

Vrhunac će biti Zvončarska simfonija, koju će izvesti oko 500 zvončara i dondolaša

 
Zvončari
 

 

KULTURA: Mozaik

 

 

 

Program Festivala susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji će se tijekom 2020. godine odvijati diljem Primorsko-goranske županije, počeo je u nedjelju u Čavlima prvim takvim festivalom, smotrom i povorkom zvončara, a vrhunac će biti Zvončarska simfonija, koju će izvesti oko 500 zvončara i dondolaša.

 

Povorka zvončara krenula je u podne ulicom Čavja do Trga hrvatskih branitelja, a istodobno je na Trgu hrvatskih branitelja otvoren Festivala susjedstava.

...

Povorku predvode Karlovački bubnjari, sudjeluju njemački partneri, zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada te domaćini, Grobnički dondolaši.

U povorci su i Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske.

Njima su se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružili Meštar Toni i ovogodišnja kraljica Dora Pilepić, a duž trase zvončare predstavljaju voditelji na tri pozornice.

Nakon povorke, na Trgu branitelja bit će izvedena jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika i gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića kao i samih zvončara te Karlovačkih bubnjara.

Kako je najavljeno, riječ je o svojevrsnoj jazz improvizaciji koja spaja glazbu, ritam i zvona, odnosno audio-vizualnom doživljaju koji glazbu pretvara u obredni ritual.

Tijekom cijele godine u kojoj je Rijeka EPK, u svakom od 27 susjedstava u Primorsko-goranskoj županiji održat će se po jedan festival susjedstava s različitim kulturnim i umjetničkim programima, kroz koji će susjedske zajednice govoriti o različitim gledištima svoje svakodnevice i problemima.

Tih 27 susjedstava –  riječke četvrti, kvarnerski otoci, sela u Gorskom kotaru i druga mjesta u županiji, povezana su s isto toliko sličnih zajednica ili većih gradova u zemljama EU, zajedno stvaraju programe te će ih predstaviti u sklopu godine EPK.

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 171 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com