Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
KULTURA
MOZAIK

Najavljeno je sudjelovanje oko 130 gradova i općina u Hrvatskoj i dvije lokacije u BiH
U Noći muzeja sudjeluje 250 muzeja i baštinskih institucija

Noć muzeja

 

Kultura: Mozaik

 

 

 

Kulturno-turistička manifestacija Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održava se 14. put u više od stotinu hrvatskih gradova. Taj događaj svake godine privlači tisuće posjetitelja u brojne muzeje, galerije i druge kulturne ustanove širom Hrvatske.Ovogodišnja je tema manifestacije "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" kojoj je fokus na predstavljanju različitih muzejskih sadržaja kroz primjenu digitalnih tehnologija. 

...

Hrvatska televizija uživo će iz Muzeja suvremene umjetnosti pratiti manifestaciju Noć muzeja s koje će se iz nekoliko gradova javljati reporteri HTV-a. Posjetit ćemo Muzej krapinskih neandertalaca, Klovićeve dvore, Prirodoslovni muzej u Rijeci, Hrvatski pomorski muzej u Splitu, Muzej vučedolske kulture, Arheološki muzej Istre, Memorijalni centar Nikola Tesla, izložbu na FER-u, Gradski muzej Sisak, Ivaninu kuću bajke u Ogulinu i Muzej betinske drvene brodogradnje u Betini.

Četrnaesto izdanje Noći muzeja organizira HMD u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, a uključile su se i odgojno-obrazovne institucije, kulturne udruge i zaklade, crkve, samostani, klinike, bolnice te nacionalni parkovi i parkovi prirode. 

Noć Muzeja u proteklih pet godina određuje teme manifestacije prema tematici koja nije dovoljno prisutna u muzejima. Ovogodišnja tema "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" govori o digitalizaciji. 

Najavljeno je sudjelovanje oko 130 gradova i općina u Hrvatskoj i dvije lokacije u BiH, te više od 250 muzeja, od kojih je četrdesetak u Zagrebu. Zagrepčanima će tako biti osigurane i besplatne izvanredne autobusne i tramvajske linije koje će u prometu biti od 18 sati. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Tri posebno istaknuta muzeja koji daju pregled teme digitalizacije su Gradski muzej Buje, Tiflološki muzej u Zagrebu i Muzej vučedolske kulture iz Vukovara. U Gradskom muzeju Buje u Istri moći će se razgledati izložba "Digitron Utopia" koja govori o prvom europskom džepnom kalkulatoru, popularno zvanom digitronu. 

Tiflološki muzej u Zagrebu uz stalni postav predstavlja izložbu "Programiranje i robotika" kojoj je cilj putem radionica promovirati tehničke inovacije te educirati mlade ljude sa svrhom olakšavanja života osoba s invaliditetom. 

Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar povezani su brojnim programima te zajedničkom ulaznicom s digitalnim sadržajem. Pametni telefoni posjetiteljima služi kao multimedijalni vodič koji nudi tekst, audiovodstvo, videozapise i GPS. 

U Noći muzeja posjetitelji će također sudjelovati u zajedničkim aktivnostima i igrama. 

Pučko otvoreno učilište Samobor - Centar za mlade Bunker nudi virtualnu stvarnost i podzemlje, izložbe fotografija "Vode podzemlja" Hrvatskog speleološkog saveza te "Samoborsko podzemlje" Speleološkog kluba Samobor te "underground" glazbeni program, dok će Zavičajni muzej Poreštine u Poreču podijeliti iskustva u primjeni digitalne tehnologije u radu muzeja. 

Posjetitelji Muzeja krapinskih neandertalaca, uz stalni postav, imat će priliku razgledati gostujuću izložbu "Savršenstvo evolucije - razotkrivanje" te predmete prve digitalizirane zbirke krapinskog muzeja "Zbirke eksperimentalne arheologije". 

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru svojim će posjetiteljima ponuditi razgled Galerije podvodne arheologije i izložbu "Hrvatska podvodna baština" te uz stručno vodstvo razgledati prostor crkve Sv. Nikole, pogledati film "Očuvanje potopljene baštine" te sudjelovati na radionici "Digitalna vizualizacija podvodnih nalaza". 

Zagrebačkim muzejima svojim će se programima pridružiti i druge ustanove pa će tako Gradska ljekarna u Kamenitoj ulici u ambijentu stare ljekarne posjetiteljima otkriti digitalne prikaze postignuća modernoga doba, Klinika za psihijatriju Vrapče otvorit će vrata Muzeja bolnice u kojemu se može vidjeti razvoj psihologije i metoda liječenja te likovni radovi pacijenata, na Filozofskom fakultetu će posjetitelji u Živoj knjižnici moći na desetak minuta "posuditi" profesore fakulteta, a u razgledu zbirki Veterinarskog fakulteta posjetiteljima će se moći pridružiti i njihovi ljubimci. 

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke predstavit će svoju digitalnu zbirku, koja uključuje časopise Ženski list i Hrvatica, u kojima je Zagorka radila kao urednica i objavljivala svoje tekstove. 

Riječki muzeji pripremili su za Noć muzeja niz događaja poput otvorenja izložbe "Hommage crtežu" u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), predstavljanja novih ideja, tehnologija i inovacija u Prirodoslovnom muzeju Rijeka te predstavljanja novih tehnologija u službi očuvanja kulturne baštine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. 

Svečano otvorenje manifestacije održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji nudi svoj stalni postav "Zbirke u pokretu", projekciju filma "Putnici", PAP plesni performans te, između ostalog, izložbu "Strojevi nisu sami" u sklopu Device_art festivala gdje radovi prikazuju suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima. 

Prošlogodišnja Noć muzeja, koja se održala na temu "Muzeji i sport" u 110 gradova i općina, imala je gotovo 240 000 posjetitelja, od čega najviše u Zagrebu - 94 575. 

 

 Foto: scrshot nocmuzeja.hr

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Hina/HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 219 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com