Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Najmlađe su žrtve imale 12 i 13 godina
Lipanj '93. - teški zločini zloglasnog muslimanskog MOS-a nad Hrvatima
 
MOS
 

 

U vihoru rata

 

 

Armija BiH u mjesecu lipnju 1993. godine nije prestajala s napadima i ubijanjima Hrvata u srednjoj Bosni.

 

13. lipnja, okomili su se na općinu Kakanj te počinili počinili niz teških ratnih zločina: u selu Drenovik ubili su 16 Hrvata, u selu Kovači/Bradarići ubili su 10, u selu Slapnica ubili su 9, a u selu Veliki Trnovci više od 5 hrvatskih mještana.

...

U hrvatskom selu Teševu, na lokalitetu Drenovika, likvidirali su 17 civila. Sve žrtve redom bile su žene, djeca i starci. Na krajnje okrutan način ubili su ih pripadnici MOS-a Kakanj i pripadnici 7. muslimanske brigade Armije RBiH. 

Nakon napada muslimanskog MOS-na sela Kovače i Brdariće kod Kaknja, skupina od 16 hrvatskih civila izbjegla je u smjeru Teševa, a oko 10:30 stigli su u Drenovik. Tada su naletjeli na bijeli UN-ov oklopljeni transporter koji je došao iz smjera muslimanskog sela Ričice.

 

 

Stravičan pohod pripadnika MOS-a

Na zaprepaštenje civila, umjesto  unproforaca izašli su vojnici s MOS-ovim oznakama, obojenih lica, dvoje ih je nosilo zelene beretke i jedan je imao tamne naočale. Prema svjedoku, govorili su zeničkim dijalektom a jedan od njih  govorio je nekim stranim jezikom.

Nesretni civili sakrili su se u garaži koju su pripadnici MOS-a zasuli paljbom prilikom čega su ih ranili šestero. Najmlađe su žrtve imale 12 i 13 godina. Zatim su im vojnici naredili da izađu iz garaže i legnu na tlo. Čim su polegli, vojnici su pucali po njima. Tad je ubijena Jagoda Jurić, Juro Jurić, Ljubomir Jurić i Ivo Markanović. 

Sedam ranjenih žena je izdvojeno i zatvoreno u kuću, a svi ranjeni muškarci (Stjepan Jurić, Marinko Jurić, Dragan Jurić, Blaško Franjić) pobijeni su ispred garaže. Nesretne, preplašene i izranjavane žene su izašle iz kuće i pošle ka selu Teševu, a na putu su našli izrešetana tijela Janje Brdarić, Anđe Brdarić, Roberta Brdarića i Marka Brdarića. 

Prema svjedoku, istog dana u otprilike isto vrijeme ova MOS-ova skupina ubila je još četiri seljaka Hrvata iz Brdarića: Matu Brdarić, Ivana Brdarić, Stjepana Brdarić i Franju Brdarić. 

U krvavom pohodu u Drenoviku ukupno je ubijeno 16 hrvatskih civila iz Kovača i Brdarića, a leševi su izmasakrirani.

 

Tijela pobijenih mjesec dana ležala na poprištu

Oko 10 sati u Drenovniku pored kuće Joze Andrića pripadnici VII. muslimanske brigade i pripadnici MOS-a rodom sa područja Kaknja ubili su deset stanovnika Kovača: Jurić Juru, Marinka Jurića, Blaška Franjića, Jurić Stjepana, Jagodu Jurić, Ivu Markanovića, Jurić Dragana (Stjepan, Ljubomir i Dragan su rođena braća i ubijeni su zajedno sa ocem Jurom) i Jurić Ljubomir.

Samo je jedan punoljetni muškarac preživio ovaj masakr. Pobijeni Hrvati nisu bili sahranjeni najmanje 60 dana, a njihova tijela ležala su na mjestu masovnog ubojstva prepuštena vremenu i životinjama.

Isti pripadnici VII. muslimanske brigade, uz pomoć MOS-ovaca s područja Kaknja su nešto poslije oko 11 sati na putu od Bradarića do Teševa bliže Drenoviku pobili novu skupinu civila Hrvata: Bradarić Marka, Bradarić Ivu, Bradarić Stjepana, Bradarić Janju (Markova supruga, oboje su ubijeni iz vatrenog oružja.

Marko je ubijen metkom u potiljak, a Janja je mrtva masakrirana nožem naročito u predjelu leđa), Bradarić Roberta (star oko 16 godina), Anđu Bradarić i Matu Bradarića.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM/scrshot YouTube

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 154 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com