Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Kad zabruje motori čelika i kad zemlja se zatrese
TENKISTI oklopne bojne 'Gromova' - noćna mora neprijatelja
 
Tenkisti Druge gardijske

 

U vihoru rata

 

 

OMB

 

Znanje su stjecali u borbama, a dopunjavali na poligonu, duha u ovakvoj postrojbi ne može nedostajati, a moral je jačao svakom novom akcijom i svakim novim uspjehom. Duh, znanje i moral ono je što oklopnoj bojni 2. gardijske brigade nikad nije uzmanjkalo.

 

OMB

 

Koliko god silueta tenka na obzoru izazivala strah kod neprijateljskih pješaka, toliko onima na čijoj je strani budi osjećaj sigurnosti i snage.

Mnogo su puta tenkisti 2. gardijske brigade bili potpora svojim pješacima, bilo ih je svuda, jedino ne u Vukovaru.

...

Oklopna bojna "Gromovi" osniva se 22. listopada 1991. Od svog nastanka djeluje u okviru brigade izgrađujući se na profesionalnim temeljima i u pogledu suvremene tehnike i kadrova, da bi tijekom rata bila popunjena u potpunosti.

S prvim sredstvima koja su pribavili padom varaždinske vojarne odmah se upućuju i potvrđuju na banijskom ratištu pokrivajući područje Sunje, Glinskih poljana, Jamničke kiselice, Pisarovine... Zapamtila ih je neprijateljska vojska u Drljači, Hrastovcu, Sunji... no ono što ih posebno veseli su žitelji koji ih se sjećaju samo po dobrom i odličnim rezultatima koje su polučili.

Iako su tada raspolagali tehnikom koja nije bila potpuna, naime nedostajali su uz strojnice još poneki dijelovi, to nije umanjilo bojnu snagu postrojbe koja je odrađivala sve zadaće koje su pred nju postavljene.

Bili su svuda, prošli su gotovo sva hrvatska ratišta do dubrovačkog i zadarskog, a u jesen 1993. ponovno se vraćaju na Baniju. Oni koji su u njezinim redovima od samog početka imali su gdje ispeći zanat, a da su zaista vrsni tenkisti pokazali su u rujnu 1993. spriječivši pomicanje neprijatelja prema naprijed, kaznivši ga i za sva ona razaranja koja su trpjeli hrvatski gradovi. Zapovijed koju su tada tako željno iščekivali, da krenu u oslobađanje terena koji je neprijatelj okupirao, ipak nije stigla.

Sjećaju se trenutka kad im je stigla zapovijed za izlazak na crtu banijske bojišnice koji su izvršili u najkraćem mogućem vremenu. Svi su bili na crti, sva su sredstva borbeno bila uporabljena, a rezultate dvodnevnog djelovanja sažeti možemo u jednu riječ - odlično.

Tenkisti Druge gardijske

 

Povratak s terena u bazu nameće novi ritam, dani su ispunjeni redovnom izobrazbom. Stalan boravak na terenu i brži tempo teško je sada prilagoditi uvjetima rada u vojarni, no opuštanja nema, jer život profesionalnog vojnika i zasniva se na izobrazbi i samo izobrazbi. Najveća pozornost pridaje se upoznavanju i rukovanju sredstvima i naoružanjem, taktičkoj izobrazbi, fizičkoj i psihičkoj spremnosti.

Po mnogo čemu tenkisti su specifični rod vojske, prije svega ne može svatko izdržati skučen prostor u čeličnom oklopu. Baš stoga oni koji prođu selekciju za tenkiste zaista zaslužuju da ostanu.

"Nama trebaju borci koji mogu izdržati sve što se od njih traži i koji znaju posao kako treba", govorio je zapovjednik Novak. "Jedna od osobina je i niži rast, no to nije uvjet, jer važniji je duh, znanje i moral. Zadovoljan sam  što je postrojba okupila baš one koji vole oklopna sredstva s kojima rade i koji znaju da im je dužnost braniti i obraniti zemlju koja ih je iznjedrila. I zbog toga kad je teren pred njima od mase dragovoljaca teško je izabrati."

Čak i pričuvni sastav bojne kad čuje da se bojna pokreće ostavlja domove. Postrojba im je prirasla srcu, a to je samo još jedna potvrda bojne, njezine čvrstine i stabilnosti. "S njom sam siguran da mogu odraditi svaku zadaću", isticao je tada zapovjednik Novak.

Kad u vašoj blizini zabruje motori i zaškripe gusjenice čeličnog stroja osjećaji će se raspinjati od straha do sigurnosti. Strah kod onih koji ih gledaju s druge strane bojnog polja, a sigurnosti u postrojbi u čijem sastavu nezamjenjivo mjesto zauzimaju tenkisti. I onima koji štite čelični oklop u prvim se trenutcima zgrče mišići, no kad se uđe u borbu strah se zaboravlja.

Najvažnije je odraditi ono što se mora na najbolji mogući način, a to mogu samo oni koji sredstva s kojima rukuju poznaju u dušu i koji znaju koji im je krajnji cilj. I još nešto, zapovjednik je taj čiji se primjer slijedi, on prvi mora imati, kako to kažu vojnici, "petlju". Takvoj postrojbi više ništa nije teško ni nemoguće učiniti.

Treba istaknuti još jednu ne manje važnu činjenicu. Tenkovske posade broje između tri člana u suvremenoj tehnici i četiri u onoj starijeg datuma. No svi su oni u tenku jednako važni, svi oni moraju znati dužnosti drugih članova posade, te je u tom smjeru usmjeravana i izobrazba - svi moraju znati sve.

U oklopnoj bojni uz tenkovske satnije bila je i mehanizirana u čijem su sastavu i borbena vozila koja čine potporu pješacima i omogućuju njihov transport.

 

OMB

OMB

 

Kako to izgleda kad neprijateljske granate padaju oko tenka, ispričali su 1993.  "Gromovi" na poligonu:

"Onaj tko prvi opali taj i dobiva dvoboj, jer svaki pogodak u tenk ako ga ne uništi, dovoljan je da ga izbaci iz stroja. I ne snađeš se, a već si u vatri, zato u skučenim prostorima tenka svi članovi posade moraju znati da ovise jedan o drugom i da bez dobre koordinacije nema uspjeha."

Mnogi se boje tenka, no u njemu on budi sasvim drukčije osjećaje. "U mojim žilama teče D2", kaže Goran. Napominju i kako je dužnost svakog člana posade da brine o svom tenku i prije i poslije uporabe, jer samo ispravnoj tehnici mogu vjerovati.

Zadivljuje moral i volja s kojom prilaze poslu, najvažniji je motiv koji ih je okupio, a na ostalo su navikli, pa i na skučen svijet kad ga gledaju kroz periskop.

Više  su puta pohvaljeni za vrlo dobro odrađene zadatke, a sve što su postigli samo govori da je bojna sposobna i spremna izvršiti sve zadaće.

 

Mnoga su ratišta iza njih. Težina ratišta koja su prošli odnijela je "Gromovima" i neke drage suborce, no njihove obitelji nisu zaboravljene.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

foto: 1.DPCM/Klub 2OMB/Hrvatski vojnik

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: DPCM, Hrvatski vojnik

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 369 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com